Visit BBAT

Maandblad voor aquarium- en terrariumkunde
Visit BBAT
terug
Jaargang 58 - 2005
vorige maand Volgende
   

 

Jaargang 58 – Nr. 10 - Oktober 2005
 
ISSN 1372-6501
Zon minnende planten, binnen en buiten
Arend van den Nieuwenhuizen
282
Het door Luc Coppens geschreven verhaal over Cabomba-soorten in uw lijfblad van februari van dit jaar, deed mij denken aan een ongeveer 20 jaar geleden gebracht bezoek aan Hongarije. De heer Hammer Sr. van de firma ”Aqua Tropica” in Zevenaar en ik waren toen door een plantenkweker uitgenodigd om eens te komen kijken in een gebied waar vele ons bekende aquariumplanten “in het wild” groeiden. Dat “kijken“ is mij tot de dag van vandaag bijgebleven omdat wij er veel zagen en leerden over factoren die van invloed zijn voor een goede groei van de planten die wij zo graag in het aquarium gebruiken. Het maakte tevens duidelijk dat er tussen buiten en binnen een groot verschil bestaat. Over dat bezoek aan Hongarije verscheen in 1986 een artikel in “AQUARIUMWERELD”. Uit dit artikel zijn een stuk of wat gegevens gelicht voor degenen die niet in het bezit zijn van deze uitgave van het bondsblad. Daarnaast wordt vooral ingegaan op de manier waarop een aantal van de genoemde planten en andere planten in het aquarium kunnen worden verzorgd en vermeerderd.

 

Zou men armoe lijden om een discusje meer...
Annie De Maesschalck - De Discusvrienden vzw
291
Eén van de aantrekkelijkste eigenschappen van discussen is ongetwijfeld de speciale broedzorg, die van hen "bijzondere" vissen maakt. Omwille van deze broedzorg worden ze “pseudo-zoogdieren” genoemd. Het voederen van jongen met substanties uit het eigen lichaam laat een hoge trap van ontwikkeling vermoeden en is in de evolutie van het dierenrijk wellicht een tussenstap op weg naar het zogen, zoals we dat bij de zoogdieren kennen. Alleen al om deze reden is het kweken met discussen een unieke ervaring.

 
De poetsvis, Labroides dimidiatus
Freddy Van Goethem - A.h.v. De Minor Rupel-Vaartland vzw
298
In de zeeën en oceanen vindt een groot aantal natuurlijke processen plaats. In deze processen vervullen poetsvissen dan ook een erg belangrijke rol. Zij ontdoen hun gastheren immers van parasieten en stukjes dode huid. Er zijn ook nog enkele andere soorten uit het genus Labroides die een poetsgedrag vertonen, net als sommige vissoorten van andere families in hun jeugd, maar de meeste bekende is ongetwijfeld, Labroides dimidiatus.
Poetsvissen behoren tot de familie van de lipvissen die ruim 600 soorten omvat, gaande van exemplaren van enkele centimeters tot bijna drie meter groot. Ze komen voor in bijna alle zeeën, maar vooral in tropische en subtropische wateren. L. dimidiatus wordt ongeveer 10 cm groot en komt vooral voor in het Indo-Pacifische gebied tot de Rode Zee, waar zij op vaste plaatsen op het koraalrif leven.

 
Orontium aquaticum, goudknots
Guido Lurquin - De Siervis Leuven
300
Goudknots valt dadelijk op in de vijver. De al bij de eerste dooi verschijnende witgele bloeikolven zijn beslist uniek. Het lijken wel brandende kaarsen. De speciale kleur van de schuinstaande bladeren trekt daarna de aandacht. Het is zeker een erg elegante plant die thuis hoort in het lijstje van “meest aangeraden vijverplanten”.

 
Prijsbewust
Guido Bertels - A.T.V.V. Blauwe Alg Kessel - Vaniuit Sri Lanka
303
Wees prijsbewust, betaal niet meer dan nodig! Slogans die regelmatig opduiken. Wij zouden zeggen: laat u niet in ’t zak zetten, meer nog laat u niet kl… Daarom heb ik voor u een bezoek gebracht aan drie aquariumwinkels hier in Sri-Lanka. Van enkele meest verkochte vissen en planten heb ik de gemiddelde prijs berekend. Wij betalen hier met roepies, maar voor de gemakkelijkheid heb ik het aantal stuks aangepast naar hele euro’s.

 
  BBAT-informatief 304
  VOEDSELGIDS Kokerjuffers of schietmotten  
Top   Vlinders en motten