Visit BBAT

Maandblad voor aquarium- en terrariumkunde
Visit BBAT
terug
Jaargang 58 - 2005
vorige maand Volgende
   

 

Jaargang 58 – Nr. 11 - November 2005
 
ISSN 1372-6501
Onze vijver voorbereiden op de winter
Guido Lurquin - De Siervis Leuven
310
De brons- en goudtonen van de gevallen boomblaadjes verspreiden zich tot hoopjes. Een paar dappere waterlelies trotseren de stormen en tonen nog een enkele bloem. Het zijn wellicht een 'Attraction' (rood) en een 'Colonel A.J. Welch' (geel) die deze heldentoer uithalen. Wij hadden ze niet meer verwacht en ons hart springt op bij hun aanblik. Adderwortel en Lobelia zijn het bloeien ook nog niet verleerd en werpen hier en daar een kleurig steekvlammetje.
Plots priemt het lage herfstlicht door de bijna kale takken. Het bladerdek is niet meer. Het ergste wordt voorbereid. Weldra gaat de natuur echt sluimeren, er onverbiddelijk toe gedwongen door kou en vorst. Koning winter nadert met forse schreden. Dan hangen sneeuw en rijp hun koude sierselen aan de nog stevig staande stengels van de oeverplanten die wij – gelukkig – lieten staan. Een hard glazig deksel scheidt de lucht van het water. Erboven is alles verstild en wacht. Eronder gaat het leven door, vertraagd maar zeker.

 

Betta splendens
Johan Keulemans - Pristella Schoten
316
Wie kent hem niet? Dit sierlijke visje dat vaak wordt aangeboden in die hele kleine bokaaltjes in de aquariumwinkels nl. Betta splendens of de kempvis. Het betreft hier altijd de sluiervorm, de natuurvorm wordt spijtig genoeg zelden aangeboden. In verschillende kleuren hangt hij daar in het blauw, rood, wit, gevlekt enz... Als je hem daar zo ziet zitten, vraag je je af hoe hij aan zijn naam van kempvis of Betta splendens komt.
Zoals Horst Linke reeds vermeldde (zie AQUARIUMWERELD 55/04:86-90) is de kortvinnige vorm van “Pla Kat”, of de “bijtvis” zoals de Thailanders Betta splendens noemen, door de toegenomen cultivering van de natuurlijke, moerasachtige biotopen, tegenwoordig vooral te vinden in de dichte begroeiing van irrigatiesloten, randen van rijstvelden en vijvers in tuinen waar ze jaarlijks grote hoeveelheden muggenlarven verorberen en zo de mens tot nut zijn. Verder vervullen de betta’s in tweeërlei opzicht een belangrijke rol. Ze worden vooral voor de export massaal gekweekt. Daarnaast veraangenaamt Betta splendens ook nog het leven van de Thailanders, die de vechtlust van de mannetjes uitbuiten voor het organiseren van vechtpartijen tussen twee van deze dieren. Met toestemming van de overheid mag dat overal … behalve in Bangkok. Dat de toestemming van de plaatselijke overheid vereist is, heeft te maken met het verleden omdat door de eigenaars van de vissen en de omstanders, net als bij hanengevechten, weddenschappen worden afgesloten. Daarbij kan het om hoge geldbedragen gaan, maar soms ging (en gaat?) het zelfs om de veestapel, huis en huisgenoten(!) als inzet. Omdat de gevechten tussen de Betta-mannen uit de vrije natuur naar de zin van de Thailanders te kort duurden, gingen ze er toe over de vissen te kweken en zorgvuldig te selecteren, waarbij de selectie dusdanig werd doorgevoerd dat de strijd tussen de vissen langer duurde. Op die manier krijgen de toeschouwers meer waar voor hun geld terwijl de spanning bij de goklustigen tot een maximum wordt opgevoerd.
Voor beide doeleinden worden ook bijzonder fraai gekleurde mannen met zeer grote vinnen gekweekt. De laatste zijn vooral een ”sierproduct” dat gretig aftrek vindt in de exportlanden waar ze, vooral in Japan, worden doorgekweekt en ook daarvandaan hun weg naar Europa vinden waar de leden van het IGL zulke fraaie stammen in stand proberen te houden.

 
Vismedicijnen: van visser/kweker tot hobbyist...
Dr. Gerald Bassleer - Bassleer Biofish
322
Het gebruik van vismedicijnen is altijd al noodzakelijk geweest doorheen onze hele aquaristieke keten. Van visser/kweker via exporteur en importeur, tot de shop en de aquariaan.
We moeten hierbij wel een onderscheid maken tussen wildvang en de in een bassin/vijver grootgebrachte nakweekdieren.
Belangrijke factoren die een rol spelen in het gebruik van medicijnen is de beschikbaarheid, de kennis, de ervaring , de regelgeving en de marketing.
(On)gelukkigerwijs is er een overvloed aan medicijnen voor gebruik binnen de aquaristiek in de handel. Echter, vele medicijnen worden fout aangewend ... op het verkeerde moment en ... om de verkeerde reden. De belangrijkste redenen voor dit foute gedrag: het gebrek aan investeren in het algemene vissenwelzijn en het gebrek aan professionalisme.

 
Nishikigoi, een waaier van kleuren - deel 3: Taisho Sanshoku
Louis Vanreusel - A.h.v. Aquarius Lokeren
326
In het vorige artikel (AQUARIUMWERELD 58/06:200) hadden wij het over een van de meest geliefde koi, nl. “Kohaku”, die aan de basis ligt van de moderne Nishikigoi. In dit artikel hebben we het over “Taisho Sanshoku” en “Showa Sanshoku”, die naast wit en rood ook nog zwart in hun kleuren dragen.
Het basisverschil tussen beide is dat de eerste een witte koi is met rode en zwarte tekeningen en de tweede een zwarte koi met rode en witte patronen.
De Taisho Sanshoku of kortweg Taisho Sanke is een driekleurige koi met een witte basis waaraan grote Hi-vlekken en kleine Sumi-spots zijn toegevoegd.
Deze driekleurige vis, behorend tot de Go Sanke groep, mag wel één van de mooiste onder de standaardvariëteiten worden genoemd. Menig liefhebber kan zijn charme niet weerstaan en zij wordt bijzonder geprezen voor haar sierlijkheid en elegantie. Het is na de Kohaku de meest populaire koi.


 
Teleocichla centrarchus
Bart Valent - Aquarianen Gent
329
Toen ik mij vijf jaar terug begon te verdiepen in de dwergcichliden, waren er voor mij nog niet zoveel bekend. Van de apistogramma’s kende ik er enkele en ook de Dicrossus-soorten kende ik. Al snel leerde ik dat daar nog heel wat andere cichliden toe behoren. Zo ben ik voor mezelf een soort verzameling beginnen aanleggen van de door mij gekende soorten.
Ongeveer twee jaar terug las ik in het Duitse boek “Erfolg mit Zwergcichliden” van Claus Schaefer (ISBN 3-927997-16-1) iets over Teleocichla-soorten. Een vrij goed boek trouwens voor de dwergcichlidenliefhebber. Het genus Teleocichla stond in dit boek vrij goed beschreven en dit was de eerste keer dat ik deze vissen zag in een boek. Er is over deze soorten trouwens heel weinig literatuur voorhanden. De vissen spraken mij direct aan, maar wat navraag bij een paar handelaars leerde al snel dat ik er hier in België heel moeilijk zou aan geraken. Tot ik op 6 december 2001 met enkele vrienden-aquarianen meeging naar Hannover bij Aquatarrium. We gingen daar zelf onze sinterklaas halen. Op een stocklijst van die winkel stond namelijk dat ze teleocichla’s hadden. Dit was dus een kans om deze vissen eens te houden en te verzorgen. Zodoende kwam ik naar huis met 5 Teleocichla centrarchus.

 
Het vivarium van... Willy Luts
Willy Wouters - Betta Buggenhout vzw
332
Willy Luts begon z’n aquaristische carrière zo’n 30 jaar geleden, zoals zoveel onder ons, met een goudvisbokaal van de kermis.
Al snel kwam hij in contact met “De Zilverhaai” uit Beringen en begon hij met een echt aquariumpje met enkele ei-levendbarenden. Toen hij in 1978, in een ondertussen lang opgedoekt aquariumhandeltje, geconfronteerd werd met enkele Hemichromis bimaculatus werd hij definitief besmet met de cichlidenmicrobe. Via de wat kleinere West-Afrikaanse, en later de iets grotere Midden-Amerikaanse soorten stapte hij in 1992 over naar zijn huidige passie, de Tanganyika’s.
Willy is een fervente deelnemer aan de huiskeuringen. Hij werd herhaaldelijk kampioen van de Limburgse federatie en met het aquarium dat we hieronder bespreken ook nationaal kampioen in de categorie Speciaalaquarium in de editie van 2004.


 
  BBAT-informatief 334
  VOEDSELGIDS Libellen  
Top