Visit BBAT

Maandblad voor aquarium- en terrariumkunde
Visit BBAT
terug
Jaargang 62 - 2009
vorige maand Volgende
   

 

Jaargang 62 – Nr. 11 - November 2009
 
ISSN 1372-6501
Pterophyllum altum
Walter Van der Jeught - De Minor Rupel-Vaartland vzw
262

Het genus Pterophyllum Heckel, 1840, vroeger ooit nog als Plataxoides beschreven, ressorteert binnen de orde van de Perciformes en vormt daarin mee de familie van de Cichlidae. Eerder werd dit juweel beschreven als Pterophyllum scalare altum.
Ze komen voor in het grote stroomgebied van de Rio Negro en de Rio Orinoco met hun zijrivieren, Zuid-Amerika dus, grotendeels Venezuela zelfs tot Colombia. Ook al beweren sommigen dat de “echte” enkel uit de Orinoco zou komen, wetenschappelijke expedities voor musea bewijzen dat de “altum” in een veel groter geografisch gebied voorkomt.

Volwassen wildvangexemplaren bereiken gemakkelijk een diameter van ca. 20 cm en worden ca. 1,5 cm breed, in het aquarium soms nog groter. Dit is dan zonder de extreem hoge rug- en aarsvin gerekend, waarmee deze vissen meteen in een speciaalaquarium van minstens 60, liefst 70 cm hoog thuishoren. Een minimum lengte van 150 cm en een diepte van 50 cm horen daar ook bij. Boots met goed uitgeloogd en ingewaterd kienhout in het aquarium een oever met in het water hangende wortels na. Planten kunnen, maar... de (echt noodzakelijke!) hoogte stelt problemen voor de verlichting omdat, met de klassieke TL-verlichting, de bodem onvoldoende licht zal krijgen voor de meeste planten. Een felle belichting is voor deze dieren echter ten zeerste af te raden dus zul je op zoek moeten gaan naar weinig licht verlangende planten zoals Cryptocoryne-soorten die ook dan tot hun volle recht zullen komen en mooi uitgroeien. In het doorsnee aquarium worden deze moerasplanten meestal overbelicht en het loont dan ook de moeite hier eens mee te experimenteren. Cryptocorynes, verschillen zowel in bladvorm als bladkleur zo enorm dat mooie resultaten hier zeker haalbaar zijn. Overdrijf echter ook weer niet in de soorten: twee à drie volstaan voor een natuurlijk effect. Een natuurlijk plantengenus bij deze vissen is Echinodorus. Enkele mooie Echinodorus-soorten (ook hier weer max. drie soorten) maken dat het geheel zeer natuurlijk toont. Van die drie soorten mogen wel wat planten in zo’n groot aquarium natuurlijk…

 

Mijn ervaringen in het Amazonegebied (slot)
Jos Janssen - De Zilverhaai vzw
268
De tekst "FUNDAÇÃO Dr H R AXELROD" op een vrij groot gebouw, dat in betere tijden een hospitaal was geweest, trok mijn aandacht. Er werd geen moment getwijfeld: hier moest ik zijn! Er binnen geraken, leek evenwel niet vanzelfsprekend. Alles was degelijk afgesloten, openingsuren stonden niet vermeld en kloppen en bonken op de deuren bleven zonder resultaat. Echter, zoals al eerder gezegd, zijn Brazilianen zeer behulpzame mensen en dat mocht ik nu nog eens ondervinden. Enkele jongens kwamen naar mij toe en vroegen me of ik hier naar binnen wou. Ik knikte natuurlijk van ja, waarna een van die gasten wegliep en ergens achter het gebouw over een lager gebouwtje kroop. Even later ging de grote poort open en stond die jongen daar, samen met een niet Braziliaans iemand die me in het Engels vriendelijk begroette. Nadat ik me voorstelde en vertelde wat mijn interesse was, kon het onthaal niet meer stuk. Voordat hij me naar binnen loodste heb ik al die jongens een stylo van mijn firma gegeven. Hiermee had ik de aandacht van de jeugd voor de rest van mijn verblijf op mijn nek gehaald, want elke avond, als ik op het terras van het hotel buiten zat, kwamen er kinderen om een stylo vragen. Gelukkig had ik er tientallen bij, want ik had al eerder ondervonden dat je ze daar een groot plezier mee kon doen. Wie was nu die man aan wie ik me voorgesteld had en waarom was die zo enthousiast om mij snel binnen te laten? Het antwoord is vrij eenvoudig en logisch. Het was een student van de Universiteit van Miami die in Barcelos, samen met een collega ter plaatse, ingezet was om het project Piaba te promoten en op te volgen.Het was Dr. Ning Labbisch van de Universiteit van Miami die in 1989 het project Piaba startte met als doelstelling te voorkomen dat bepaalde vissoorten door overbevissing zouden uitsterven. De vraag naar siervissen groeide zo sterk dat dit een reëel gevaar was, waardoor meteen ook de vissers hun inkomen zouden verliezen. De naam Piaba was niet toevallig gekozen, het betekent “siervis” in het Braziliaans. Het project Piaba doet nog steeds onderzoek naar het gebruik van siervissen, in die mate dat de natuurlijke populatie zich zonder problemen herstelt. Zoals we konden vernemen uit de voordracht van Dr. Bassleer tijdens de Bondsdag in Buggenhout zijn de inspanningen van dit project waardevol en worden ze internationaal zeer hoog geprezen. Mee door de hulp van de Braziliaanse overheid, heeft dit project in Barcelos een nieuw onderkomen gevonden met materialen die dit waardig onderzoekscentra van nut kunnen zijn. Maar mijn bezoek vond nog plaats aan de instelling zoals die in 1989 opgestart was, in de gebouwen van een vroeger hospitaal.

 
Pa neemt ze in de muil !
Romain Van Lysebettens - Aquarianen Gent
276
Toen ik een aantal maanden geleden in een van de weinige aquariumzaken liep die er nog resten in het Gentse, werd mijn aandacht er getrokken door een voor mij totaal onbekende “Tilapia-soort”.
Tilapia is een cichlidengenus dat over bijna heel Afrika verspreid is. Heel wat soorten worden nogal groot en komen daardoor gemakkelijk in de pan terecht en verdwijnen  zo als een eiwitrijk voedsel in de maag van de plaatselijke bevolking. In het aquarium zijn ze echter zelden te vinden omdat ze veelal te groot worden en nogal woest te keer kunnen gaan indien het om het graven van kuilen gaat, het verorberen van jouw plantenbestand, enz… Dus, veelal krijgen ze het etiket opgeplakt: te mijden!!!
Om mijn verhaal te vervolgen, zag ik bij nader toekijken één man en twee vrouwen. Een ideale start om een kweekje te wagen, schoot het door mijn gedachten… Doch, toen ik de verkoopprijs in de gaten kreeg, moet ik heel eerlijk toegeven dat mijn enthousiasme nogal snel afgekoeld was. 25 euro het stuk! Dit was nu wel van het goede een beetje te veel, vooral voor een Tilapia-soort die niet zo enorm spectaculair gekleurd is.
Ik vergeet daarbij te vertellen dat de drie exemplaren vertoefden in de bovenste aquariumrij (er zijn er drie onder elkaar) van de zaak, wat zo eigenlijk betekende: nieuw én speciaal!
Na een kort onderhoud over de prijs met de zaakvoerder, waarbij helaas niets af te pingelen viel, verliet ik een beetje ontgoocheld de zaak.
Thuis zocht ik in mijn persoonlijke bibliotheek, deze van de club en op Internet naar informatie, doch deze  was veeleer summier te noemen.Het bleek hier te gaan om Sarotherodon melanotheron, een soort die vroeger ondergebracht was in het genus Tilapia.

 
T5 TL-lampen
Walter Van der Jeught - De Minor Rupel-Vaartland vzw
282
Fluorescentielampen (TL-lampen) zijn (waren?) een stuk zuiniger en doordat deze lampen leverbaar zijn in diverse kleuren en kleurweergaven worden ze veelvuldig gebruikt voor onze aquariumverlichting. Fluorescentielampen en de compacte fluorescentielamp (spaarlamp) zijn beide lagedruk-kwikdamplampen. Een onzichtbare UV-straal die binnen een glazen buis wordt geproduceerd, gaat daarbij door de wand van de buis die bedekt is met een filterend, fluorescerend poeder dat de lichtkleur bepaalt. Bespaar evenwel tot 50% op het verbruik van uw TL-verlichting! Vervang daartoe je oude TL-lampen (type T8) door een veel dunnere TL-lamp (type T5). Deze lampen worden elektronisch geschakeld waardoor het oude, minder energiezuinige voorschakelapparaat kan uitgeschakeld worden. Je bespaart hiermee tussen de 40 en 50% energie, je moet minder vaak de lamp(en) vervangen en bovendien zitten er in een T5 TL-lamp minder schadelijke stoffen. Tegenwoordig kunnen de oude T8-lampen ook perfect vervangen worden door een T5-lamp met een voorschakelapparaat zonder dat je verder iets aan het armatuur (toestel) moet aanpassen.Bij eenzelfde vermogen geeft het licht van een TL-lamp gemakkelijk vier tot vijfmaal meer licht dan een gloeilamp. Daardoor kun je voor eenzelfde lichtsterkte kiezen voor een TL-lamp met een veel lager wattage. De TL-lamp is grosso modo opgebouwd uit een voorschakelapparaat (ballast) en een starter als startapparatuur. Ze verslaat met gemak de gloeilamp als we kijken naar de levensduur en de energiebesparing. Nadeel is dan weer dat ze meer plaats inneemt en een aangepaste armatuur vraagt. Bovendien “flikkeren” deze lampen 100 keer per seconde aan en uit. Door de traagheid van onze ogen zien we dit niet, maar vissen zouden hier volgens onderzoek wel gevoelig voor zijn en dit zou zelfs tot een extra stressfactor leiden in een aquarium met TL-verlichting. De lampen van de nieuwste generatie TL-buizen “flikkeren” echter niet meer en geven ook warmere lichtkleuren weer. Bovendien geven ze een trouwere kleurweergave van vissen en planten. Deze nieuwe buislampen werken bovendien vrij vlug op volledige lichtsterkte en flitsen niet een paar keer aan en uit bij het opstarten. Dit laatste leidde bijv. bij een aantal vissoorten tot hevige schrikreacties (bijv. bij discussen) met weer stress en soms kwetsuren, zelfs de dood tot gevolg. De nieuwe lampen hebben als bijkomend voordeel dat ze een langere levensduur kennen, maar dat is nog niet alles.

 
  BBAT-informatief 286
  VOEDSELGIDS Bloemenkevers (2)  
Top