Visit BBAT

Maandblad voor de aquarium-, terrarium- en vijverliefhebber
Visit BBAT
terug
Jaargang 65 - 2012
vorige maand  
   

 

Jaargang 65 – Nr. 12 - December 2012
 
ISSN 1372-6501

Foto: Erik Bakker
Apistogramma sp. "blutkehl"
een kweekverslag

Erik Bakker
330
In januari en februari 2010 is een aantal hobbyisten naar Colombia afgereisd, waaronder Dirk Verduijn, Ernst Vangenne, Johan Egberts, Alfred Kiers en Fokko. Zij hebben een bezoek gebracht aan Letitia e.o. Na enkele weken is een grotere groep doorgetrokken richting San Ernando de Atabapo om daar, evenals in 2008, de onderwaterwereld van de Rio Atabapo en zijstromen te bewonderen en te bevissen. In maart/april 2010 wist ik een aantal vissen die ginds gevangen waren te bemachtigen.
De groep apistogramma’s (ca. 50 stuks) die ik ontving, waren verschillend van grootte (1 tot 3 cm) en enkele soorten konden onderscheiden worden, al was nog niet te zien om welke soorten het ging. Het ging hier, in eerste instantie, dachten we, om voornamelijk Apistogramma iniridae waarbij mogelijk ook enkele Apistogramma uaupesi en Apistogramma sp. “breitbinden” tussen het kroost kon zitten. Deze groep werd opgesplitst in een aantal kleine aquaria. Na enkele maanden bleek dat de genoemde soorten daadwerkelijk aanwezig waren. Apistogramma uaupesi en Apistogramma iniridae hadden zich ondertussen voortgeplant. Helaas was de drukte en de daarmee samenhangende stress de oorzaak dat deze nesten niet groot gebracht zijn en al dan niet opgegeten zijn door de ouders. Tijdens deze broedzorg viel op dat de twee aanwezige Apistogramma iniridae vrouwen zich behoorlijk agressief gedroegen tegenover de mannelijke exemplaren. Na goed observeren werd duidelijk dat de staartvin van deze jonge dames niet rond was zoals bij de A. iniridae het geval is, maar meer neigen naar een afgeplatte, gevorkte vorm. Onduidelijk was of het hier ging om A. uaupesi of dat met de vangst van de hobbyisten ook Apistogramma sp. “blutkehl” is meegenomen.
Een groepje apistogramma’s was ondergebracht bij mijn broer in Deventer. Hij vertelde me, en toonde me, een foto van een mannelijke Apistogramma die erg dominant aanwezig was bij hem. De foto toonde me dat het hier wel eens om een andere soort kon gaan dan A. uaupesi. De man met een duidelijk gevorkte staart leek op het oog anders dan de uaupesi die ik had. Ik kon de man echter niet observeren met de twee agressieve dames die hier zwommen. Circa 4 weken later zwom het mannelijke exemplaar, in een plastic zak, mee op weg naar mijn vrouwelijke exemplaren. Tijdens het transport waren de zwarte tekeningen goed zichtbaar. De zwarte brede strepen aan de onderzijde van de horizontale dwarsband deden vermoeden dat het hier zo goed als zeker om Apistogramma sp. “blutkehl” moest gaan.
 

Foto: Wilfried Van der Elst
Een ex-handelaar vertelt...
Wilfried Van der Elst - Aquarianen Gent
336
Het is al een hele tijd geleden, maar in een ver verleden had ik ook mijn droom waargemaakt waar velen onder ons van dromen. Inderdaad een eigen zaak in aquariumspullen en in mijn geval vooral specialere visjes uit Afrika. Ik ken het gezaag aan de toog van het clublokaal, “je vindt nergens speciale soorten!” (Daarom de bijgeplaatste foto’s van vissen die ik toch geregeld in het aanbod had. Speciaal voor de “zageventen” die uiteindelijk nooit de weg gevonden hebben). Ik zat vol goede voornemens, ging echt superservice geven en vooral eerlijke raad, want die was er veel te weinig in het “officiële” circuit. Al heel snel begon ik te snappen dat de uitspraak ”de klant wil echt bedrogen worden” klopt als een bus. Het is heel gemakkelijk in het clublokaal aan de toog de handelaren de schuld van elk falen te geven en, toegegeven, veel handelaren zijn ook enkel uit op platte commerce, maar degene die het goed wil doen, wordt er absoluut niet voor beloond.
Daar kan ik van meespreken en moest ik nu mijn zaak nog hebben, dan zou ik de klant meer gelijk geven, voor alle duidelijkheid: hem bedriegen. Ik zou veel minder boze mensen gehad hebben. Ik zou het meer moeten gedaan hebben zoals de verkopers op de ruilbeurzen overal te lande. Daar wordt ook alles, van piranha over Midden-Amerikaanse cichlide tot Pangasius verkocht zonder al te veel uitleg. Ik hoor daar zéér weinig verkopers (liefhebbers, aquarianen, normaal gezien) informeren hoe groot het aquarium is waar ze moeten inkomen, met welke vissen ze moeten samenleven. Gaan ze samen met planten, hoe groot worden ze, wat eten ze? Zelfs de temperatuur en waterwaarden worden zelden meegedeeld. Maar dit is een liefhebbersgebeuren en dan is het plots oké.
“Hallo?” Kan iemand het één en ander even verduidelijken? Het grote verschil is dat een handelaar er van moet leven en elke maand tegen een hoop rekeningen aankijkt die echt wel moeten betaald worden, de “vaste kosten” genoemd. Je installatie moet conform de wet zijn, wat af en toe ook aanpassingen vergt. Er moet dus behoorlijk wat omzet zijn. Toch dacht ik dat zoiets zelfs op een eerlijke manier, met een groot hart voor de dieren, mogelijk was. Er werden enkele grote showaquaria geïnstalleerd waar al de benodigde apparatuur van te zien was. Geen hocus pocus dus maar alles te zien. Zo konden mensen (gratis) leren hoe alles werkt. Al na een paar weken werd me duidelijk dat de “klant” een zéér raar beestje is.
 

Foto: Freddy Haerens
Pogostemon helferi
Walter Van der Jeught - A.h.v. De Minor Rupel-Vaartland vzw
344
Pogostemon helferi is een zeer aparte verschijning die in 1996 ontdekt is in Thailand. Pogostemon is een compacte plant met zeer mooie, fijne, gekartelde blaadjes en heeft een bijzonder mooie groene kleur. Onder een voldoende lichtsterkte en goede watercondities, blijft deze plant bovendien laag en zal dan ook zeer snel uitlopers gaan maken. Net dit zorgt voor een verrassend mooi voorgrondveld in het aquarium. Dit plantje is dan ook een lust voor het oog.
Pogostemon helferi behoort tot de familie der Lamiaceae. Het is, zoals ik hierboven al vermeldde, een prachtig en ongewoon voorgrondplantje uit Thailand. Daar staat het bekend onder de naam “dao noi”, wat “kleine ster” betekent (downoi in het Engels). Synoniemen die je in de handel soms aantreft zijn: Dysophylla helferi en Eusteralis helferi. Als "daonoi" of "downoi" is Pogostemon helferi wetenschappelijk al meer dan 120 jaar bekend, maar voor de hobby werd het pas ontdekt in 1996 door Nonn Panitvong en Arthit Prasartkul, die het in de Thaise provincie Kanchanaburi aan de grens met Myanmar vonden.
 

Foto: Rumen Lambert
BBAT-BONDSDAG 2012
Ludo Segal - Bondsredacteur
348
De Belgische Bond voor Aquarium- en Terrarriumhouders organiseert elk jaar een  bijeenkomst voor al zijn leden. Deze feestelijke bijeenkomst, die vroeger het “BBAT – Congres” werd genoemd  wordt meestal door een vereniging of federatie verzorgd.  De eerste vond plaats in 1950. Hoe dikwijls, waar en door welke vereniging is in de nevelen van de tijd verloren gegaan maar naar een vrij betrouwbare schatting zouden wij nu reeds aan 58ste , 59ste of 60ste bondsdag zijn.
Dit jaar werd hij ingericht door de bond zelf en daar de traditie wil dat er gelijktijdig ook een vivariumtentoonstelling wordt gehouden was de FAK – federatie bereid om hiervoor te zorgen, waarvoor onze welgemeende dank.
Onze bijeenkomst vond plaats in het grote en grootse kader van de SAN MARCO VILLAGE in Schelle, de begeleidende vivariumtentoonstelling in het wetenschapspark “Waterfront” te Niel.
Zoals de traditie het wil opende onze bondsvoorzitter, Eddy Selderslaghs, met het verwelkomen van alle aanwezigen en in het bijzonder de afgevaardigden van bevriende bonden en de ereleden: de heer en mevrouw Yvan Detry, voorzitter van het Waalse ICAIF; de heer en mevrouw Pim Wilhelm, voorzitter van de Nederlandse NBA en mevrouw Elisabeth Müller, afgevaardigde van de Duitse VDA en al jaren erelid van BBAT.
Na dit officiële gedeelte verdween Diane, de echtgenote van onze voorzitter met een 25-tal leden richting Antwerpen-linker-oever van waaruit zij, via de voetgangerstunnel, een zeer gesmaakte tocht maakten doorheen het historische centrum van “’t Stad” met zijn talloze bekende en minder bekende pittoreske hoekjes en gangen..
De circa 160 achterblijvers kregen nu twee erg interessante lezingen voorgeschoteld. De eerste lezing door Sam Van Wassenbergh, postdoctoraal onderzoeker bij het Vlaams fonds voor wetenschappelijk onderzoek, over “Onderzoek naar de mechanismen van prooivangst bij vissen”. De tweede lezing door de heer Ton Langenberg, 27 jaar zoutwater aquariaan waarvan ongeveer 10 jaar professioneel, over “Het zoutwateraqaurium van A (aanschaf) tot Z (zeer mooi) Na het middagmaal dat door iedereen blijkbaar gesmaakt werd, begon de traditionele academische zitting waarin verdienstelijke verenigingen en leden gehuldigd worden.
  De redactie bezocht... De FAK-tentoonstelling 2012 347
  BBAT-informatief 352
  VOEDSELGIDS Hydra's (2)  
Top