Visit BBAT

Maandblad voor de aquarium-, terrarium- en vijverliefhebber
Visit BBAT
terug
Jaargang 68 - 2015
vorige maand Volgende maand
   

 

Jaargang 68 – Nr. 2 - Februari 2015
 
ISSN 1372-6501
BBAT NATIONALE VIJVERKEURING 2014  
Categorie gezelschapsvijver
043

1ste plaats:
Jan De Decker
Betta Buggenhout
97,00 ptn

2de plaats:
Guido Rens
Black Molly Genk
96,00 ptn


3de plaats:
André & Jackie Meysmans
Betta Buggenhout
95,00 ptn

4de plaats:
Adam Deckers
Maroni Maaseik
93,00 ptn

5de plaats:
Eddy Defever
Exotica Roeselare
91,00 ptn

6de plaats:
Marése Tempels
De Zilverhaai Beringen
90,00 ptn

7de plaats:
André Meysmans
Betta Buggenhout
89,00 ptn

8ste plaats:
Henri Vermassen
Black Molly Genk
87,00 ptn

9ste plaats:
Dominiek Leenknegt
Danio rerio Izegem
82,00 ptn

10de plaats:
Marcel Cooreman
Betta Buggenhout
78,00 ptn

11de plaats:
Jan Van Robays
Danio Rerio Izegem
77,00 ptn


     
Categorie speciaalvijver 057

1ste plaats:
Joris Diopere
Skalaar Torhout
98,00 ptn

2de plaats:
Johan De Smet
Betta Buggenhout
96,00 ptn

3de plaats:
Aloysius Brosens
De Kardinaal vzw
95,00 ptn

4de plaats:
Aloysius Brosens
De Kardinaal vzw
94,00 ptn

5de plaats:
Martin Knevels
Maroni Maaseik vzw
89,00 ptn

6de plaats:
Leo Van Beneden
Betta Buggenhout
87,00 ptn

7de plaats:
Marc Veyt
Betta Buggenhout
83,00 ptn
     
Nacht van de Aquariaan 066

Op vrijdag 21 november was het weer zover: de traditionele “Nacht van de Aquariaan” 2014.
Een jaarlijks weerkerend evenement waarop telkens afwisselend de proclamatie van hetzij de “Nationale (Vivarium) Huiskeuring”, hetzij de “Nationale Vijverkeuring” plaats vindt. Ditmaal was het dus weer de beurt aan dit laatste: proclamatie Nationale Vijverkeuring.
De opkomst was niet zo overweldigend. BBAT voorzitter Eddy Selderslaghs gaf een kort voorwoordje met een overzicht van de afgelopen evenementen, zoals de AquaTerraDagen, en een vooruitblik naar de Nationale tentoonstelling “Aquariumwereld 2015”. Daarna gaf Marc Thelissen als secretaris van de bondskeurmeesters een overzicht van het avondprogramma.
Dat startte met een korte maar zeer prachtige en gesmaakte PowerPoint presentatie omtrent speciale tuinformaties, groei- en snoeiwerkjes. Ongetwijfeld zijn sommige aanwezigen nu in hun tuin bezig… Hierna volgde nog een mooie, leuke presentatie over irissen in en rond de vijver. Alle mogelijke vormen en kleurvariëteiten passeerden de revue in deze, door de alom bekende Guido Lurquin, aangebrachte presentatie.
Vervolgens vond de uitloting plaats van een 6-tal door TETRA gesponsorde nano aquaria. Zoals afgesproken werd per federatie, onder alle nieuwe leden welke tijdens de voorbije AquaTerraDagen hadden ingeschreven, een volledig compleet aquarium met waarde van € 100,00 uitgeloot.
De gelukkige winnaars waren:

  • Thibo Moreels              van Exotica Roeselare             namens BBAT-West
  • Wolf Depraetere           van Poseidon Gent                   namens OVAT
  • Jorg Buyse                  van Tanichthys Hasselt                        namens BBAT-Limburg
  • Christiane Smets          van Daphnia Lille                      namens KAT
  • Michel Peeters             van Kardinaal Kapellen             namens de AFBBAT
  • Roderick Hermans       van de Minor Rupel Vaartland  namens de FAK

De winnaars hebben hun aquarium waarschijnlijk ondertussen reeds in gebruik en zitten nu dus nog extra en aangenaam te genieten van hun hobby en aansluiting bij BBAT.
Er werden ons ook 2 watertestpakketten aangeboden door sponsor JBL, en die werden verloot onder alle aanwezige BBAT-verenigingen. Deze pakketten gingen naar de Siervis Leuven en IRG-België, met pech dus voor de enkele verenigingen welke ook uit de urne kwamen maar niet aanwezig waren.
Na een korte pauze was het tijd voor de hoofdbrok van de avond: de presentatie en proclamatie van de diverse ingeschreven en gekeurde tuinvijvers. Onze vijverkeurmeesters Guido Lurquin en Lambert Rumen hadden tijdens hun bezoeken aan elke vijver alles mooi in beeld gebracht. Er werden telkens een ruim aantal foto’s genomen, vanuit alle hoeken, met alle details, vissen, planten, bloemen, attributen, filters, opvallend mooie plekjes, en soms net ook kleine foutjes. Deze talloze schitterende beelden werden door Marc Thelissen in een aangename presentatie gegoten.
De deelnemende vijvers worden in dit speciaal nummer van Aquariumwereld allemaal voorgesteld.
De winnaars kregen uiteraard een mooie geldprijs en een verdiende trofee, maar ook, net als alle andere deelnemers trouwens, een mooi geschenkpakket en een verdiende fles bubbels om alles thuis nog eens na te vieren.
Zo mocht iedereen tevreden huiswaarts keren, na weerom een geslaagde avond. Met dank aan alle deelnemers, aan onze sponsors, aan de Minor Rupel-Vaartland voor de onmisbare hulp in de zaal, aan Danio Rerio voor het leuke onverwachte hapje, en aan de keurmeesters voor hun inzet.

Tot volgend jaar voor de proclamatie van de Nationale Huiskeuring.

Foto: Guido Lurquin
Water, een wonderbaarlijke vloeistof
Guido Lurquin - De Siervis Leuven

068

Water is een kleurloze, geurloze, smaakloze en calorie-vrije drank, maar nog veel meer.
Water is de enige stof die noodzakelijk aanwezig moet zijn voor elke levensvorm. Er bestaan organismen die kunnen leven zonder zuurstof, maar zonder water kan geen één.
Vanuit de ruimte gezien is het opvallendste aan moeder aarde haar kleur: het diepblauwe van de oceanen en het witte van de wolkenslierten. Beiden bestaan uiteraard uit water. Water domineert onze planeet en het is dan ook niet verwonderlijk dat het meest voorkomende eenvoudige molecuul in levensvormen op aarde het watermolecuul is. Levende cellen bestaan uit meer dan 50% water en er zijn er zelfs die uit 98% water bestaan. Zonder water zijn de levensvormen die wij kennen ondenkbaar.
Water schijnt een eenvoudig molecuul te zijn, maar dat is maar een eerste indruk. Het watermolecuul is polair. Dit betekent dat verschillende delen ervan een ander elektrische lading hebben. Watermoleculen hebben twee positieve polen en één negatieve. Deze polariteit heeft verschillende belangrijke gevolgen. De uiteinden van watermoleculen hebben een sterke aantrekkingskracht voor elkaar en voor  andere geladen moleculen. Deze zogenaamde waterstofbruggen maken dat watermoleculen sterk aan elkaar hangen. Ook kunnen andere moleculen waterstofbruggen vormen en zij spelen een belangrijke rol in biologische systemen.


Foto: Guido Lurquin
Trekt een vijver muggen aan?
Guido Lurquin - De Siervis Leuven
072
Moeilijke buren steken soms een beschuldigende vinger uit naar de vijverliefhebber en beweren dat elke muggenbeet aan hem te wijten is. In hoeverre hebben deze buren gelijk?
Een eerste geruststelling: niet alle muggen zijn steekmuggen. De zwermen muggen die boven het wateroppervlak van de vijver dansen zijn ongevaarlijke dansmuggen die niet steken. De larven van de steekmug leven in allerlei stilstaand water. Regentonnen en andere recipiënten waarin regenwater wordt opgevangen om de tuinplanten mee te begieten zijn ware broeinesten van steekmuggen. Op dergelijke plaatsen kunnen de larven van steekmuggen zich immers ongehinderd ontwikkelen doordat er geen vijanden zijn. In pas aangelegde vijvers en waterpartijen zonder vissen kunnen de larven van steekmuggen zich ontwikkelen. Het is dan ook mogelijk dat het aantal steekmuggen in de buurt eventjes toeneemt. De larven van steekmuggen zijn een soort pioniers die genoegen nemen met minder goed, zuurstofarm water. Lang zal een dergelijke toestand echter niet duren. Na een tijd installeert er zich immers een biologisch evenwicht in de vijver. Het water wordt beter en rijker aan zuurstof. De natuurlijke vijanden komen naar de vijver en ontwikkelen er zich. Ze maken komaf met de muggenlarven en muggen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in woonwijken met tuinvijvers juist minder steekmuggen voorkomen dan in andere. De tuinvijvers trekken immers veel erfvijanden aan van de mug zoals libellen en watertorren. Ook vissen zoals goudwindes en goudrietvoorns zijn geduchte muggenjagers. Een steekmug die het waagt in hun buurt te komen wordt dadelijk verslonden. Een gesprek met de buren over dit 'stekende' onderwerp kan wellicht de misverstanden uit de weg ruimen.
BBAT-informatief   076
VOEDSELGIDS Weekdieren, Mossels (2)  
Top