Dardanus arrosor
(Herbst, 1796)

Dardanus arrosor
Foto: Peter de Batist

IDENTITEIT: orde: Decapoda; familie: Diogenidae.
EERSTBESCHRIJVING:
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: grote rode heremietkreeft
MAXIMALE GROOTTE: 200 ŗ 220 mm
GESLACHTSONDERSCHEID: niet bekend
HOUDBAARHEID: vrij goed als de temperatuur beneden 18 įC blijft. Vrij agressief. Kan slechts met robuuste vissen of kreeften samengehouden worden.
DIERENRIJK
O h XIV 39
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7,8
Temperatuur °C 10 - 16 15 - 20
Dichtheid
VERSPREIDING: Middellandse Zee en Atlantische Oceaan.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: zandbodems tot op -30 m. Nooit in de spatzone
GEDRAG: beschermt het abdomen met een schelp van een slak. In de natuur gaat hun keuze uit naar Triton sp. (tritonhoorn) of Cossidaria echinophora (helmschelp). In het aquarium wordt Buccinnum undatum (wulk) geaccepteerd.
VOEDSEL: roofzuchtig. Vangt visjes, krabben en kreeften. Voer kleine visjes, stukjes vis of kleiner voedsel als ze door anemonen bewoond worden.
KWEEK: de vrouwtjes dragen de eieren aan de pleiopoden en bewaaieren ze constant. De larven zijn planktonisch en leven dan van zweefalgen en raderdiertjes. In het actief zwemmende mysis-stadium zijn ze een 2-tal millimeter groot. Dan volgt het glaukothoŽstadium waarbij het abdomen zowel verbreedt als krult en ze hun eerste schelpje zullen opzoeken.
BIJZONDERHEDEN: leeft in symbiose met Calliactis parasitica (parasietanemoon), die door trommelen en kloppen op de voet gedwongen wordt om mee te verhuizen naar een nieuwe schelp. De anemo(o)n(en) leven van de etensresten die kwistig worden rondgestrooid en helpt de kreeft door belagers te netelen. Dardanus arrosor zal zich in dat geval bliksemsnel omdraaien en de aanvaller de anemoon in het gezicht drijven.
Bewerkt door:
Peter de Batist, november 2003
Laatst bijgewerkt op: 28-05-2012
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE