Sagartiogeton undata
(Müller, 1784)

Sagartiogeton undata
Foto: Harry Voet

IDENTITEIT: orde: Actinaria; familie: Sagartiidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1784, door O. F. Müller, als Actinia undata, in Zool. Dan. 2 : 66.
SYNONIEM: Actinothoë anguicoma, Sagartiogeton undatus
NEDERLANDSE NAAM: weduweroos
MAXIMALE GROOTTE: 6 - 7 cm hoog; diameter van de zuil 1,5 - 2 cm
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: zeer goed houdbaar, zelfs zonder koeling - op de normale kamertemperatuur - zolang 's zomers geen hittegolf voorkomt, al is koeling uiteraard beter. Het aquarium inrichten met een zandlaag. De dieren hechten zich dan op de glazen bodem. Men kan ze zich echter ook op stenen laten vasthechten. Worden gegeten door de vlokkige naaktslak (Aeolidiapapillosa), meun (Onos mustelus, Onos cimbrius, Onos tricirratus) en grote krabben. Voldoende schuilgelegenheden voorzien en het aquarium niet te klein kiezen o.a. wegens zijn grootte, maar ook vanwege hun aangeboren agressiviteit ten opzichte van soortgenoten. Jonge dieren stellen geen onoverkomenlijke problemen bij de aanpassing aan de aquariumomstandigheden. Volwassen dieren zijn niet aan te bevelen voor beginnende zeewateraquarianen.
DIERENRIJK
D f I 25
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 8 - 8,23 7,8 - 8,4
Dichtheid 1,022 - 1,025
Temperatuur °C 2 - 25
VERSPREIDING: Noordoostelijke Atlantische oceaan, vanaf Noorwegen en de westelijke Oostzee, de Noordzee en het Kanaal tot in de Middellandse Zee.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: in de Oosterschelde vindt men de grootste concentratie van vlak onder de laagwaterlijn tot zo'n 9 m diepte, vastgehecht op een schelpje of steentje dat tot ± 5 cm onder het zand kan zitten. In de Grevelingen echter zitten ze ook gewoon op stenen en oesters. Ze komen tot zowat 50 m diep voor.
GEDRAG: bij aanraking trekken ingegraven dieren zich terug onder het zand, niet ingegraven tot een bultje. Dit duurt echter nooit lang, meestal staan ze volledig open om plankton en kleine kreeftachtigen te vangen.
VOEDSEL: men kan ze in het aquarium stukjes mossel, Mysis en alle ander dierlijk voer toestoppen of wat watervlooien/diepvriesplankton in de waterstroming verspreiden.
KWEEK:
BIJZONDERHEDEN: zeer uniform qua kleur. Bij zware verstoring (b.v. bij het uitgraven of losmaken van het substraat) stoten ze fijne witte draden uit, die waarschijnlijk een afwerend effect beogen.
Bewerkt door:
Freddy Van Goethem & Harry Voet, februari 1996
Laatst bijgewerkt op: 06-06-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE