Aponogeton jacobsenii
Van Bruggen, 1982

Aponogeton jacobsenii
Foto: H. Voet

IDENTITEIT: orde: Alismatales; familie: Aponogetonaceae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1982, door Van Bruggen, in "Aquariumplanten" H.C.D. De Wit, 4de druk, blz. 120
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 25-30 cm
HOUDBAARHEID: Plant voor onverwarmde huiskameraquaria of - gedurende de zomer- mogelijk ook voor tuinvijvers. Hoofdzaak is, de temperatuur zeker niet boven ±20°C te laten komen. De lelgroene bladeren van aquariumexemplaren zijn vrij breekbaar. Nooit de plant verplaatsen in volle groeiperiode. - Toepassing: solitair.
PLANTENRIJK
R g I 01
       
Milieu (*) Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH 6,6 6,5 - 7,5

zaden

Totale hardheid °DH 0 0 - 20
Temperatuur °C 16 15 - 20
Geleidbaarheid µS
* Metingen te Horton Plains (Sri Lanka) op 23.3.81 en 23.7.82
VERSPREIDING: Centraal bergland van Sri Lanka: Horton Plains, Nuwara Eliya, Badulla.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Enkel aangetroffen op de hoogvlakte van centraal Sri Lanka (1000 à 2300 m) in stromende tot snelstromende riviertjes en de afgesneden meanders daarvan, met uiteraard stilstaand water. Gedijt ook uitmuntend in de plaatselijke botanische tuinen. Deze wateren worden niet overschaduwd door bomen en zijn 20 tot 100 cm diep. Persoonlijk werd waargenomen dat de planten grotere bladeren vormen en dichter opeen groeien onder overhangende oevergrassen en bruggen. Kleine bladrozetjes (diameter 10-15 cm), evenwel met bloeiwijzen, groeiden in een afgesneden meander.
BODEM: Aquariumgrint met onderin een weinig klei. Stenig en vast in de natuur; in restplassen van oude meanders kleiachtig aandoend of- in een niet geheel afgesloten meander - met fijn bodemslik er bovenop.
BELICHTING: De plant vraagt veel licht. De roodbruine bladtoppen, welke bij in de natuur verzamelde planten te zien zijn, treden in het aquarium niet op.
VERMEERDERING: Door zaden. Of bloei, bestuiving en vruchtzetting in het aquarium lukken, valt nog af te wachten. Uit Sri Lanka meegebrachte zaden waren zeer kiemkrachtig: uitgezaaid bij een waterstand van ±1 cm, nadien geleidelijk verhoogd. Wel zorgen voor veel licht en een temperatuur beneden 20°C.
BIJZONDERHEDEN: De plant kan een aanwinst zijn voor het koudwateraquarium. Wegens het kleine verspreidingsgebied zou het verzamelen op grote schaal in de vrije natuur gevaar kunnen opleveren voor het behoud van de soort. De spontane massale voortplanting, zoals die te zien is in de vijvers van de Hakgala Botanic Gardens en de botanische tuin van Peradeniya, tonen evenwel aan dat de kweek ter plaatse niet moeilijk zou te verwezenlijken zijn.
Bewerkt door:
H. Voet, oktober 1988
Laatst bijgewerkt op: 20-06-2017
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE