Cardamine lyrata
Bunge, 1835

Cardamine lyrata
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Papaverales; familie: Brassicaceae ( Cruciferae ).
EERSTBESCHRIJVING: in 1835 door Bunge als Cardamine lyrata in Mem. Sav. Etr. Petersb. 2, p. 573.
SYNONIEM: Nasturtium japonicum
NEDERLANDSE NAAM: Chinese klimop.
MAXIMALE GROOTTE: onder water kan de fragiele en veel ver- takte stengel tot 50 cm lang worden. Onder optimale omstandigheden krijgen de blaadjes een doorsnede van 3 cm.
HOUDBAARHEID: de normale aquariumtemperatuur is voor deze niet-tropische plant te hoog. Bij een langdurige overschrijding van 20 °C worden de bladeren geel en gaan ze over in een duidelijke kommervorm. Chinese klimop is erg teer, zeer gevoelig voor slakkenvraat en ongeschikt voor een aquarium met plantenetende vissen.
PLANTENRIJK
R f XV 04
       
Milieu Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH   7 Stekken en zaden
Totale hardheid °DH   5 - 12
Temperatuur °C 15 - 20
Geleidbaarheid µS    
VERSPREIDING: Azië.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: in weiden, moerassen, overstromingsgebieden en langs de oevers van stilstaande of stromende waters in het noord-oostelijk deel van Azië.
GEDRAG: indien we de groei onbelemmerd laten doorgaan, zal het mooie kleur- en vormeffect van deze plant, ten gevolge van de vele vertakkingen, verloren gaan in een verward geheel. Geregeld toppen en niet groter laten worden dan 2/3 van de aquariumhoogte is daarom aan te bevelen. Deze plant is het mooist tegen een rustige, donkere achtergrond.
BODEM: een vuile zandbodem met eventueel een weinig klei volstaat
LICHT: voor een goede bladontwikkeling en een mooie, frisgroene kleur is veel tot zeer veel licht nodig.
VERMEERDEREN: door stekken en zaden.
BIJZONDERHEDEN: C. lyrata wordt nogal eens verward met Hydrocotyle leucocephala. Deze laatste heeft echter een veel grotere bladschijf. De cultuur boven water is vrij eenvoudig, voor het matig verwarmde paludarium is dit dan ook een bijzonder geschikte soort. Aan de bloeiwijze is dan goed te zien dat deze plant nauw verwant is met onze pinksterbloem. Kan in de zomer buiten gekweekt worden op een zonnige plaats in het ondiepe gedeelte van de vijver.
Bewerkt door:
Willy Wouters, november 2004
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE