Cryptocoryne affinis
Hooker, 1893

Cryptocoryne affinis
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Arales; familie: Araceae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1893, door Hooker, op voorstel van N.E. Brown, als Cryptocoryne affinis in FL. BR. IND. 6, p. 494.
SYNONIEM: Cryptocoryne haerteliana Jacobs ex Milk (Wochenschrift Aq. Terr. K. 43, 155, 288:1949). Onder deze naam werd de plant ook voor het eerst in 1936 in Europa ingevoerd.
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: een wat groter wordende soort met fraaie donkergroene bladeren die in het aquarium 8 tot 15 cm lang worden. De bladstelen worden ongeveer even lang als de bladeren.
HOUDBAARHEID: het is een stevige en attractieve plant die het uitstekend doet in het aquarium, zelfs indien de condities niet optimaal zijn. Wellicht is het daardoor een van de meest geliefde en voorkomende soorten. Reageert gevoelig op plotse verstoring van de aquariumomstandigheden (cryptocorynenziekte of bladverslijming). Men moet opletten met sterke schommelingen van licht, temperatuur en watersamenstelling. Het geregeld verversen van een gedeelte van het aquariumwater is dan ook wenselijk.
PLANTENRIJK
R g IX 01
       
Milieu Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH 6 - 7 6 - 7

uitlopers

Totale hardheid °DH 4 - 10 4 - 10
Temperatuur °C 22 - 27 22 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Maleisisch schiereiland
Kaart voorkomen
BIOTOOP: langzaam- tot snelstromende ondiepe oerwoudbeken met een zanderige ietwat kalkhoudende bodem
GEDRAG: groepsplant die geschikt is voor de middenzone en achterzijde van het aquarium, dit naargelang de grootte van het aquarium. Op de voorgrond zijn kleine plantjes zeker te gebruiken doch bij een goede groei zal men al vlug tegen de lange stengels aankijken. Een goed aanpassingsvermogen en een goede vermeerdering zijn zeker de hoofdeigenschappen van deze Cryptocoryne
BODEM: het is een plant die reeds tevreden is met ongewassen rivierzand, al zal een toevoeging van klei of leem de groei zeker ten goede komen. Een regelmatige bijbemesting met ijzer maakt dat er grote groepen planten ontstaan.
LICHT: geen grote eisen, gemiddeld tot fel. Bij een krachtige belichting zal de plant veel kleurrijker worden en levert dat diep wijnrode bladonderkanten op. Eveneens afhankelijk van de lichtsterkte is het ontstaan van een meer of minder gebobbeld blad. Rechtstreeks daglicht wordt moeilijk verdragen
VERMEERDERING: ťťn van de snellere groeiers onder de cryptocorynes, die veelvuldig lange ondergrondse uitlopers maakt.
BIJZONDERHEDEN: er zijn twee ondersoorten bekend: C. affinis subsp. haerteliana, met een breed blad en C. affinis subsp. affinis, met een smal blad. Tegenwoordig wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de verschillende groeivormen.
Bewerkt door:
Roland Sneyers, november 2003
Laatst bijgewerkt op: 28-05-2012
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE