Cryptocoryne beckettii
Wallich, 1827

[foto Cryptocoryne beckettii]
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Arales; familie: Araceae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1885, door Trimen, als Cryptocoryne beckettii, in "Journ. Bot.", 023:269.
SYNONIEM: Cryptocoryne beckitti, Cryptocoryne wijnbergi
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 35 cm, bladsteel 20 cm, blad 15 cm.
HOUDBAARHEID: een van de gemakkelijkst houdbare crypto's. Bij voorkeur wat voedsel in de bodem. Kan ook wel in een bodem van zuiver zand en dan krijgen we een kommervorm met bleekgroene bladeren, die bruikbaar is als voorgrondbeplanting. Zeer groot aanpassingsvermogen.
PLANTENRIJK
R g IX 01
       
Milieu Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH   6,5 - 7,8

Uitlopers

In vitro
m&s medium + 1 mg iba, 5 mg ba en 30 g suiker per l
Totale hardheid °DH   5 - 11
Temperatuur °C   20 - 28
Geleidbaarheid µS    
VERSPREIDING: Sri Lanka (endemisch).
Kaart voorkomen
BIOTOOP: moerassen en waterplassen, oevers van beken en rivieren tussen rotsspleten. Gedurende een deel van het jaar emers.
GEDRAG: zowel de middenzone als voorgrond (kommervorm). Reageert op toevoeging van voedsel in de bodem onder de vorm van turf of klei. Donkergroene kleur. Hardheid en zuurgraad minder belangrijk. Bloeit vlot bij lage waterstand. Stevig wortelgestel.
BODEM: groeit in iedere bodem, maar laat dit dan ook duidelijk blijken. In een schrale bodem blijft de plant klein met lichtgroene blaadjes. In een voedselrijke bodem groeit ze uit tot een forse plant met donkere bladeren. Zeer geschikt voor een terras.
BELICHTING: neemt genoegen met een matige belichting. In een aquarium met lage waterstand is dit aan te bevelen, omdat anders emerse bladeren gevormd worden. Om forse groei toch mogelijk te maken: flink belichten.
VERMEERDERING: in een goede bodem is de vermeerdering geen probleem: er vormen zich uitlopers. Bloeit gemakkelijk in een paludarium, meestal van december tot februari.
BIJZONDERHEDEN:

 

 


Foto: Arend van den Nieuwenhuizen
Bloeiwijze
Spatha 9-13 cm lang; ketel 1,5-2 cm; buis (2,5)-5-6 cm. De vlag gedraaid, van boven (groenig)geel, vrijwel glad. Keel donkerpurper tot chocolade-bruin. Meeldraden ± 60. Vruchtbeginsels 5-6, purper aan de top. Reuklichamen oranje.

Bewerkt door:
H. Gerlo, mei 1983
Laatst bijgewerkt op: 20-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE