Monstera deliciosa
Liebmann, 1849

Ludwigia uruguaensis  Monstera deliciosa
Foto's: Peter de Batist

IDENTITEIT: orde: Arales; familie: Araceae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1849, door Liebmann, in Videnskabelige Mendelser fra Dansk Natuurhistoriks Forening i Kjobenhavn 1:19.
SYNONIEM: Philodendron pertusum
NEDERLANDSE NAAM: vingerplant, gatenplant
MAXIMALE GROOTTE: 6 m, de gesteelde volwassen bladeren worden ongeveer 80 cm lang
HOUDBAARHEID: groeien heel het jaar door mits het verstrekken van een hoge luchtvochtigheid en een vochtige niet te natte bodem. Bij droogte en een te hoge temperatuur worden de bladeren onherstelbaar beschadigd. Jonge bladeren nooit afwassen. Liefst zo weinig mogelijk luchtwortels verwijderen. De plant moet een stevige steun bezitten omwille van het veeleer klein wortelgestel.
PLANTENRIJK
R g IX
       
Milieu Terrarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH

Biotoop: zaden

Terrarium: zaad en stekken

Totale hardheid °DH
Temperatuur °C 15 - 21
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING:
Kaart voorkomen
BIOTOOP: groeit in Midden-Amerika tot Zuid-Mexico en Florida als klimplant op rotsen en bomen. De luchtwortels dienen zowel als steun als voor het opnemen van voedsel en water.
GEDRAG: van zodra de bladeren groter worden, verschijnen de insnijdingen die het scheuren van de bladeren bij wind of aanraking moeten voorkomen. De houtachtige stengels zijn taai. Grote planten vormen een bloemkolf. De plant is zeer geschikt voor terraria met middelgrote reptielen.
BODEM: 1/2 deel bladaarde, 1/2 deel turf vermengd met zand. De bodem moet een grove korrelstructuur bezitten die goed doorlaatbaar is voor lucht en water.
LICHT: veel maar diffuus. Rechtstreeks zonlicht is te vermijden. Bij lichtgebrek blijven de bladeren beduidend kleiner en ontstaan er geen insnijdingen.
VERMEERDERING: heel het jaar door met topstekken van planten met volgroeide bladeren en stengeldelen, voorzien van ťťn oog, van jonge planten. Stekken oppotten in een vochtig mengsel van gelijke delen zand en turf. Te veel water veroorzaakt verrotting van de stekken. De temperatuur verhogen tot 21įC of iets erboven. De ontwikkeling verloopt veeleer traag. Voor zaden: zie de voorschriften op de verpakking omdat sommige zaden voorbehandeld zijn.
BIJZONDERHEDEN: enkele luchtwortels in het waterbekken van een paludarium of een aquarium geleid, maken - bij goede stikstofkringloop - waterverversing geheel of gedeeltelijk overbodig. Een cultivar die in huiskamers wordt aangetroffen is M. deliciosa "Borsigiana". Deze vormt wat kleinere bladeren (50 x 35 cm), heeft diep ingesneden bladeren en extra veel gaten langs de middennerf.
Bewerkt door:
Fernand Verbeeck, september 2003
Laatst bijgewerkt op: 05-04-2012
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE