Saururus chinensis
(Laureiro) Brillon, 1790

Saururus chinensis - Bloeiwijze  Saururus chinensis
Foto's: A. van den Nieuwenhuizen
Links de bloeiwijze

IDENTITEIT: orde: Piperales; familie: Saururaceae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1790, door Loureiro, als Spathium chinense in F. Coch., p. 217, ed. Willd. 1793, p. 270
SYNONIEM: Saururus cernuus
NEDERLANDSE NAAM: Leids plantje
MAXIMALE GROOTTE: In het aquarium gekweekt, wordt het zelden groter dan 15 cm; emers gehouden planten worden tot 60 cm hoog met bladeren van 12 cm
HOUDBAARHEID: Het is eigenlijk een moerasplant, die lange tijd in het aquarium te houden is, doch er relatief traag zal groeien.
PLANTENRIJK
R f II 01
       
Milieu Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH 6 - 7,3

door deling
v/d wortelstok

Totale hardheid °DH 3 - 15
Temperatuur °C 15 - 28
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Oost- en zuidoost Azie, Japan. Fllu Klu Eilanden, Taiwan en de Filippijnen
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Wordt aangetroffen in Oost- en Zuidoost-AziŽ: Japan, Riu Kiu, Eilanden, Taiwan en op de Filippijnen. Moerassige gebieden, modderige rivieroevers, rijstvelden.
GEDRAG: Het is in het aquarium een ideale voorgrondplant, omdat de jonge scheuten niet hoger worden dan een 10 cm. Gebruiken we emers gekweekte planten, dan kunnen we er een straatje mee vormen. Goede plant voor het vochtige terrarium. Kan daar zelfs in bloei komen.
BODEM: Stelt geen bijzondere eisen aan de bodem, alhoewel kleitoevoeging zeker niet nadelig is.
LICHT: Verlangt veel licht
VERMEERDERING: Kan in het aquarium vermeerderd worden, vrij eenvoudig door de wortelstok te versnijden tussen elke knoop. De afgesneden stukjes laten we best in het aquarium drijven tussen drijfplanten. Er zullen zich al gauw scheutjes en nieuwe worteltjes vormen. Daarna kunnen we deze jonge plantjes uitplanten. De plant is echter ook te vermeerderen door uitlopers. Dit geschiedt het best in emerse cultuur, waar er zich eerst forse planten vormen en pas daama uitlopers. De uitlopers kunnen dan afgescheurd worden.
BIJZONDERHEDEN: ln aquariummiddens wordt met het Leidse plantje, meestal Saururus cernuus bedoeld. Volgens Prof. De Wit is de hier aangegeven naam de juiste. S. cernuus is een beperkt bruikbare soort welke in de Atlantische kustzone van de Verenigde Staten en Canada voorkomt.
Bewerkt door:
Aimť Bijnens, juli 1986
Laatst bijgewerkt op: 02-08-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE