Lissotriton helveticus
(Razoumovsky, 1789)

Lissotriton helveticus
Photo: Gilles San Martin, ( originally posted to Flickr, edit by BBAT), CC BY-SA 2.0

IDENTITEIT: orde: Caudata; familie: Salamandridae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1789, door Razoumowsky, als Lacerta helvetica, in Hist. Nat. Jorat I:111.
SYNONIEM: Triturus helveticus
NEDERLANDSE NAAM: Vinpootsalamander.
MAXIMALE GROOTTE: Mannetje 8 cm, vrouwije 10 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: Vrouwtjes zijn iets groter. De mannetjes ontwikkelen in de paartijd een draadvormige verlenging (tot 10 mm) van de staart, alsook vinzomen tussen de tenen. Eveneens vertoont hij in dezelfde periode, enkel op het staartgedeelte, een kam.
HOUDBAARHEID: In een paludarium, met voldoende en vochtige schuilplaatsen op het landgedeelte. Om hygiŽnische redenen de waterbeplanting bij voorkeur in potjes aanbrengen. Geregeld grondig reinigen blijkt noodzakelijk. Paludarium steeds goed afdekken. Waterpeil 25 tot 30 cm. Goed ventileren. Beter houdbaar in een buitenterrarium.
DIERENRIJK
Z i II 05
       
Milieu
dag / nacht
Terrarium
dag / nacht
Kweek
Temperatuur °C 24 / 12 24 / 12
Relatieve vochtigheid % 60 / 95 60 / 95
Licht Zon Lampen
VERSPREIDING: Zuid-West en Midden Europa
Kaart voorkomen
BIOTOOP: In allerlei typen van water, maar bij voorkeur helder en oligotroof (zuurstofrijk en voedselarm). Het water kan zwak stromend. stilstaand en zelfs brak zijn. Vooral beschaduwde plaatsen. Als achterland: heidegronden, bossen, heuvels en gebergte.
GEDRAG: De vinpootsalamander is vooral overdag actief. Doet zich vaak onbeholpen voor op het landgedeelte en is aldaar hoofdzakelijk een nacht- en schemeringsdier. Sommige exemplaren vertoeven een langere tijd in het water. Hebben een groot regeneratievermogen.
VOEDSEL: Kan op het land, maar ook (het meest) in het water worden verstrekt. Nemen in het water alles wat beweegt Cyclops, enchytreeŽn, Tubifex e.d. Op het land vooral insekten, wormen en naaktslakken.
KWEEK: Het typisch voortplantingsgedrag verloopt volgens een welbepaald patroon. De bevruchting zelf geschiedt via een spermatofoor. Door middel van een kleefstof worden de eieren stuk voor stuk aan een blad van een waterplant bevestigd, dat dan zorgvuldig over het eitje heen wordt gevouwen. Na het afzetten de planten met de eitjes overbrengen in een kweekaquarium. Binnen een maand kippen de eitjes. Het opfokken geschiedt probleemloos met slootinfuus, watervlooien en later met enchytreeen, Tubifex en rode muggelarven.
BIJZONDERHEDEN: Wordt in ons land soms samen met de alpenwatersalamander (Ichthyosaura alpestris) en met de kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris) aangetroffen.
De vrouwtjes van Lissotriton helveticus zijn vooral tijdens de periode dat ze aan land leven zeer moeilijk te onderscheiden van die van de kleine watersalamander.
De wet beschermt deze inheemse bedreigde diersoort.
Bewerkt door:
H. en D. Vits, september 1990
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2017
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE