Prognathodes aculeatus
(Poey, 1860)

Prognathodes aculeatus
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Chaetodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1860, door Poey, als Chelmon aculeatus, in Mem. his. nat. Isla de Cuba, 2:115-356.
SYNONIEM: Chelmo pelta GŁnther, 1860; Chaetodon unicolor Sauvage, 1880;
NEDERLANDSE NAAM: Caribische pincetvis
MAXIMALE GROOTTE: 9 cm
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: Vrij moeilijk in het gezelschap van snelle zwemmers, welke het voedsel wegkapen. Voor de rest is hij weinig gevoelig voor ziekte en tevreden met een aquarium vanaf 200 l, voorzien van talrijke schuilplaatsen. Ze worden best als koppel of solitair gehouden.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 58
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH
Totale hardheid °DH
Temperatuur °C 24 - 28 24 - 25
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Caribische Zee
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Meestal in waterdiepten tussen 20 en 50 m (zeldzamer tussen 1-20 en 50-90 m), tussen koraalriffen en rotsblokken. De diepte schijnt afhankelijk van de watertemperatuur te zijn. Het biotoop wordt begrensd door Florida en de Bahamas.
GEDRAG: ln tegenstelling tot de andere ChaetodontŪdae "poetsen" ze nooit. Wel ontdoen ze stekelhuidigen van hun algaangroei. Na het fourageren verschuilen ze zich tussen de Caulerpa. ln kleine ruimten aggressief t.o.v. soortgenoten. Tegen andere dieren wordt slechts gedreigd.
VOEDSEL: Klein levend voedsel, zoals Artemia, Mysis, Tubifex, muggelarven en, na gewenning, kleine stukjes mossel en runderhart. Ook tabletten en droogvoer worden genomen. Regelmatig dienen algjes en een weinig salade verstrekt. Omwille van de kleine muil en de voedselconcurrentie, dient tweemaals daags gevoederd te worden. Kan, omwille van zijn voedselgewoonten in het natuurlijk biotoop, nooit tezamen met lagere dieren worden gehouden.
KWEEK: Tot 1989 slechts in gespecialiseerde instellingen gelukt. Paring en afzetting zijn hetzelfde als bij alle Chaetodontidae.
BIJZONDERHEDEN: Wordt zelden aangeboden en is dan nog vrij duur. De duikers in de CaraÔben ontvangen reeds 5$ per exemplaar.
Bewerkt door:
Fernand Verbeeck, juni 1994
Laatst bijgewerkt op: 25-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE