Chaetodon semilarvatus
Cuvier, 1831

Chaetodon semilarvatus
Foto: Harry Voet

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Chaetodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1831, door Cuvier - op voorstel van Ehrenberg - als Chaetodon semilarvatus in Cuv. en Val., Hist. Nat. des poissons, Vol. 7:39
SYNONIEM: Chaetodon melanopoma
NEDERLANDSE NAAM: Gele koraalvlinder
MAXIMALE GROOTTE: Tot ongeveer 20 cm
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: Ruim aquarium, waarin meerdere schuilplaatsen en een grote zwemruimte voorzien zijn. Een gezelschap van andere rustige vissen wordt geduld (en is zelfs wenselijk), maar anemonen, levende koralen en kokerwormen worden als voedsel aanzien. Niet aan te raden aan beginnende zeeaquarianen, maar voor ervaren liefhebbers stellen ze geen onoverkomelijke problemen.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 58
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7,5 - 8,2
Dichtheid 1,025
Temperatuur °C 25 - 26
VERSPREIDING: Rode Zee
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Vooral aan te treffen op koraalriffen. Daar vinden ze het voor hen geschikte voedsel tussen de fijn vertakte koraalformaties. Volwassen dieren leven steeds per paar.
GEDRAG: Minder agressief tegenover soortgenoten dan de meeste andere koraalvlinders.
VOEDSEL: ln de natuur voeden ze zich met allerlei organismen, welke te vinden zijn tussen de koralen, maar ook eten ze de kleine koraalpoliepen zelf. In het aquarium accepteren ze klein levend voedsel, algen en zelfs droogvoer. Persoonlijk had ik niet de gelegenheid diepgevroren voedsel uit te proberen, maar het zou mij verwonderen indien dit niet zou genomen worden.
KWEEK:
BIJZONDERHEDEN: De hoge prijs, welke voor dit dier moet betaald worden, is vooral te wijten aan het feit dat slechts weinig exporteurs een uitvoervergunning voor het vindgebied hebben.
Bewerkt door:
Beni Lecompte, juli 1994
Laatst bijgewerkt op: 24-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE