Sphaeramia nematoptera
(Bleeker, 1856)

Sphaeramia nematoptera
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Apogonidae.
EERSTBESCHRIJVING: n 1856, door P. Bleeker, als Apogon nematopterus in Act. Soc. Sc. Indo-Neerl. 1:35.
SYNONIEM: Apogon nematopterus
NEDERLANDSE NAAM: Pyjama-kardinaalbaars
MAXIMALE GROOTTE: Worden zowel in de natuur als in het aquarium tot ruim 8 cm lang.
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: Goed houdbare soort. Liever niet als solitair verzorgen, want - hoewel het geen uitgesproken nachtdieren zijn - zijn ze toch niet erg actief overdag en in een klein groepje voelen ze zich iets beter opgewassen tegen de andere bewoners. Een druk gezelschap is zeker niet bevorderlijk voor hun welbevinden, want ze komen dan heel dikwijls niet voldoende aan voedsel. Ze kunnen goed verzorgd worden in een aquarium met lagere dieren.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 18
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7,5 - 8,2
Dichtheid 1,025
Temperatuur °C 25 - 26
VERSPREIDING: Indo-Australische Archipel
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Vooral te vinden op koraalriffen, zelfs tot op diepten van ca. 10 m, maar ook in lagunen en mangroves. Ze kunnen daar in grote scholen voorkomen, maar overdag houden ze zich toch schuil.
GEDRAG: Nacht- of schemeringdier (toch is het wellicht de meest actieve kardinaalbaars). Houdt zich overdag veelal rustig. Staat vaak onbeweeglijk op een vaste stek in het aquarium. Zijn er echte schuilplaatsen, onder de vorm van holten en spleten en bestaat het gezelschap eerder uit snelle zwemmers, dan zijn de kardinaalbaarzen overdag niet te zien.
VOEDSEL:In de natuur voeden ze zich hoofdzakelijk met vislarven en kreeftachtigen. ln het aquarium nemen ze allerlei kleine, levende kreeftachtigen, zoals Mysis, Praunus, Daphnia, Artemia en kleine garnaaltjes. Na enige gewenning nemen ze ook dood dierlijk voedsel.
KWEEK: Reeds vaak werden in aquaria (zowel openbare als privť) eieren afgezet, maar het opkweken van de jongen is tot dusver niet gelukt. Het zijn muilbroeders.
BIJZONDERHEDEN: Er bestond lange tijd enige verwarring tussen Sphaeramia nematoptera en Sphaeramia orbicularis, welke beide werden aanzien als kleurvarianten van elkaar.
  (nvdr: volgens William Eschmeyer zijn S. nematoptera, (Bleeker, 1856) en S. orbicularis, (Cuvier 1828) wel degelijk aparte soorten)
Bewerkt door:
Beni Lecompte, september 1993
Laatst bijgewerkt op: 23-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE