Krobia itanyi
(Puyo 1943)

Krobia itanyi
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1943, door Puyo, als Aequidens itanyi, in Bulletin Sociťtť d'Histoire Naturelle, Toulouse v. 78
SYNONIEM: Aequidens itanyi
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 12 tot 14 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: De vrouwtjes zijn iets kleiner en minder kleurrijk. De buik-, rug- en aarsvinnen van de mannetjes zijn verlengd.
HOUDBAARHEID: Kunnen met andere grote vissen, i.z. cichliden, samengehouden worden. Aquarium van redelijke afmetingen omdat ze uitgebreide territoria kiezen. Worden ze te klein gehuisvest, dan krijgen ze gauw de naam van "ruziemakers". Robuuste planten in kleine bloempotjes ofwel de plantenwonels afdekken met stenen. Losse stenen in het zand ingraven; deze dienen zeer dikwijls voor de afbakening van de onderscheidene territoria.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7 - 7,5 7 - 7,5
Totale hardheid °DH 10 - 15 10 - 15
Temperatuur °C 23 - 25 23 - 25
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Oostelijk Guyana en Suriname: bevloeiingsysteem van de Itanyirivier.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Het ganse bevloeiingssysteem van de Itanyirivier in oostelijk Guyana. Ook in Suriname komen de vissen ruim verspreid voor, zodat geen typisch biotoop kan omschreven worden.
GEDRAG: Gedrag wordt in de eerste plaats door de omgeving bepaald: bij voldoende ruimte ziin ze niet agressief. Vragen een actieve waterbeweging (filtering) en een regelmatige watarverversing.
VOEDSEL: Nemen alle gebruikeliike voedseldieren in aangepaste grootte.
KWEEK: Substraatbroeder, vlakke steen als paaiplaats. Broedzorg door beide ouders. Jongen worden aanvankelijk regelmatig van plaats verwisseld. Eerste voedsel Artemia-naupliŽn, kleine watervlooien, Cyclops e.a. De zwerm jongen wordt door de ouders samengehouden: uitschieters worden in de muil genomen en terug in de bende gespuwd. Rust rond het aquarium is vereist. Niet zelden wordt het eerste legsel door de ouders zelf opgegeten; een volgende nest wordt dan voorbeeldig opgekweekt. Als de dieren geen ander gezelschap hebben gaan geen jongen verloren tot de ouders aanstalten maken voor een nieuw legsel. Jongen dan overbrengen in een uitzwemmer. Snelle groei.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Luc Coppens, februari 1991
Laatst bijgewerkt op: 19-08-2016
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE