Apistogramma linkei
Koslowski, 1985


Foto: Robert Van Mossevelde

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1985 door J. Koslowski als Apistogramma linkei in Bonner Zool. Beitr. 36 (1/2):151.
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 4 6 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: niet gemakkelijk. Bij volwassen dieren zijn de mannetjes groter en hebben ze lang en spits uitlopende vinnen. De vrouwtjes blijven ook wat kleiner en tijdens de broedzorg kleuren ze geel met een mooi zwart tekeningmasker.
HOUDBAARHEID: met kienhout ingerichte aquaria met vele schuilplaatsen, kleine broedholen en een goede randbeplanting zijn aan te bevelen. Een fijne donkere bodemgrond is gewenst. - Aquaria van 60 80 cm lengte. Een temperatuur van 25 26 C en een hardheid rond de 10 DH is voor hen ideaal.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7 6,5 - 7,5 6 - 6,6
Totale hardheid °DH 1 - 6 3 - 10 3 - 8
Temperatuur °C 24 - 25 24 - 25 25 - 27
Geleidbaarheid µS      
VERSPREIDING: Zuid-Amerika, Bolivia
Kaart voorkomen
BIOTOOP: in kleine restwatergebieden en vlakke waterlopen. H. Linke en W. Staeck verzamelden deze visjes in 1983 in de omgeving van Santa Cruz, in kleine zacht vloeiende waterlopen, waar ze overvloedig aanwezig waren.
GEDRAG: goed samen te houden met andere klein blijvende visjes die de bovenste waterregionen bewonen. Gezelschapsaquarium met veel beplanting en schuilmogelijkheden. De mannetjes zijn tijdens de broedzorg zeer agressief tegenover elkaar. Best een man met meerdere vrouwtjes in een niet te klein aquarium houden.
VOEDSEL: levend voedsel is aan te raden, maar ook diepvriesvoer lusten ze. Aan droogvoer kan men ze wennen, maar wil men met deze visjes kweken dan zijn Cyclops, watervlooien, muggenlarven en Artemia toch aan te raden.
KWEEK: aan de watersamenstelling wordt bij het houden maar weinig eisen gesteld, maar voor de kweek is zacht en lichtzuur water aan te raden. De ongeveer 100 eitjes worden meestal op de bovenrand van een holte afgezet. Ook aan de onderkant van sterke bladeren. Het vrouwtje bewaakt het legsel, de man de omgeving rond de broedplaats.
BIJZONDERHEDEN: in mijn aquarium zette het vrouwtje steeds haar eitjes af in een zwart potje van een diafilm, dat verscholen lag tussen het dichte plantenbestand. - Apistogramma linkei wordt zelden aangeboden in de aquariumzaken, wat zeer verwonderlijk is, daar ze in de omgeving van Santa Cruz in overvloed voorkomen. Er mee kweken is niet moeilijk meer, de nesten zijn groot genoeg en met vers ontloken Artemia snel groot te brengen.
Bewerkt door:
R. Van Mossevelde, februari 2005
Laatst bijgewerkt op: 12-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE