Betta unimaculata
(Popta 1905)

Betta unimaculata
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Anabantidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1905, door Popta, als Parophiocephalus unimaculata, in "Notes Leyden Mus" v. 25 (note 15): 171-186
SYNONIEM: Betta ocellata
NEDERLANDSE NAAM: Grote kempvis
MAXIMALE GROOTTE: Worden ongeveer 10 cm groot
GESLACHTSONDERSCHEID: Het duidelijkste geslachtsonderscheid is een kleine bronzen vlek op het hoofd van de man. Tijdens de balts vertoont het mannetje een goudgele glans op de bovenste helft van de flank.
HOUDBAARHEID: Zeer gemakkelijk te verzorgen dieren, die gezien hun afmetingen in een iets groter aquarium dienen gehouden te worden.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 151
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6,5 - 7,2 6,5 - 7,2
Totale hardheid °DH 2 - 15 2 - 10
Temperatuur °C 22 - 26 24 - 26
Geleidbaarheid µS 20
VERSPREIDING: Azië: Noorden van Bomeo
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Ze worden aangetroffen in het noorden van Borneo. Ze leven er in snelstromende riviertjes, waar ze stroomopwaarts, tegen watervalletjes in, opspringen.
GEDRAG: Het zijn vredelievende vissen, welke graag baltsen met wijd opengesperde bek. Het zijn hevige springers, waardoor een goede afdekking van het aquarium een absolute vereiste is.
VOEDSEL: Het zijn alleseters, met een duidelijke voorkeur voor alle levend voer dat net onder het wateroppervlak hangt. Ze lusten bijzonder graag fruitvliegen, maar eten eveneens droogvoer.
KWEEK: We dienen te zorgen voor een geschikte steen, waarboven de afzettingen zullen plaatsvinden. Het pronken, het afzetten en het opnemen van de eitjes is een bijzonder mooi en fascinerend schouwspel. Het mannetje zal de eitjes ongeveer 14 dagen in de muil uitbroeden. Dadelijk na het vrijzwemmen kunnen de jongen Artemia-naupliën aan. Een legsel kan tot 150 jongen bevatten. Na ca. 6 maanden zijn de jongen volwassen.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Aimë Bijnens, november 1988
Laatst bijgewerkt op: 22-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE