Yasuhikotakia morleti
Tirant, 1885

Yasuhikotakia morleti
Photo: Lerdsuwa, via Wikimedia Commons, (edit by BBAT), CC BY-SA 3.0  

IDENTITEIT: orde: Cypriniformes; familie: Cobitidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1885, door G. Tirant, als Botia morleti in Notes sur les poissons de la Basse-Cochinchine et du Cambodge.
SYNONIEM: Botia horae Smith, 1931; Botia morleti
NEDERLANDSE NAAM: Rugstreepbotia.
MAXIMALE GROOTTE: Wordt in de natuur ongeveer 10 cm. In het aquarium zou deze soort slechts 7 cm groot worden.
GESLACHTSONDERSCHEID: Onbekend. Men gewaagt van lets groter en vollere wijfjes.
HOUDBAARHEID: Vooraf is een quarantaineperiode noodzakelijk, omdat importdieren ofwel dragers kunnen zijn van nog onbekende ziektekiemen, ofwel uitermate gevoelig zijn voor parasitaire infecties, welke in het liefhebbersaquarium kunnen voorkomen. Speciaal aquarium of gezelschap van grotere soorten. Zachte bodem. Veel schuilgelegenheden onder de vorm van kienhoutstronken en rotsspleten. Als beplanting zijn laagblijvende breedbladerige soorten aangewezen, zoals diverse Cryptocorype-soorten, temeer daar deze planten het ook nog goed doen bij een eerder karige belichting.
DIERENRIJK
Z h XVI 24
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 6,5
Totale hardheid °DH 5
Temperatuur °C 24 - 27
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Azie: Thailand
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Rustige, dicht begroeide waters van Thailand. Kennen er een ruime verspreiding, vandaar wellicht de verschillende en tegenstrijdige ervaringen welke met deze soort beleefd worden.
GEDRAG: Nacht- en schemeringsactieve dieren welke overdag de meeste tijd doorbrengen in de onmiddellijke omgeving van hun schuilplaats. Vredelievend en zelfs speels. Verdedigen hun schuilplaats. Bij voorkeur in een klein groepje te houden. Helder en zuurstofrijk water verdient aanbeveling, hoewel de dieren kunnen overschakelen op hun darmademhaling. De activiteit is mede afhankelijk van de grootte van het aquarium: hoe groter het aquarium, hoe beter de teritoriumverdeling. Regelmatige gedeeltelijke waterverversing. Uitvangen met een vangklok: de stekel onder het oog is een vlijmscherp wapen.
VOEDSEL: Nemen alle voedsel dat ze naar binnen zuigen. Botia's worden bij het voederen in het gezelschapsqaquarium, veelal vergeten omdat ze zich weinig vertonen. Toch hebben ze nood aan een krachtig voedsel. o.a. rode muggelarven.
KWEEK: Tot heden niet gelukt in gevangenschap. Ligt de oorzaak bij de voeding? De ruimte? Een trek naar dieper water?
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
L. Coppens, juni 1987
Laatst bijgewerkt op: 10-07-2017
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE