Corydoras axelrodi
Rössel, 1962

Corydoras axelrodi
Foto: Aimé Bijnens

IDENTITEIT: orde: Siluriformes; familie: Callichthyidae.
EERSTBESCHRIJVING: ln 1962 door F. Rössel als Corydoras axelrodi, in Senckenb. Biologica 43(5) 1 335
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: Worden ca. 4 cm groot
GESLACHTSONDERSCHEID: Het onderscheid is met zekerheid vast te stellen aan de aarsvin. Bij de wijfjes is de eerste en de laatste vinstraal even lang. Bij de mannetjes is de eerste vinstraal de langste.
HOUDBAARHEID: Stelt geen bijzondere eisen aan het water. - Houdt van regelmatige waterversingen.
DIERENRIJK
Z g XVIII 05
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7 6,5 - 7
Totale hardheid °DH 0 - 10 0 - 6
Temperatuur °C 22 - 28 26 - 28
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Z.-Amerika : Colombia
Kaart voorkomen
GEDRAG: Het is een echte scholenvis, die zich voortdurend op de bodem ophoudt, waar hij in het zand naar voedsel zoekt. We zullen er daarom zorg voor dragen dat de zandbodem niet te grof en niet te scherp is.
VOEDSEL: Het zijn alleseters: van droogvoer tot alle vormen van levend voer dat op de bodem terecht komt. De vissen worden kuitrijp gemaakt door gevarieerd levend voer te voorzien.
KWEEK: De kweek lukt uitsluitend tijdens de wintermaanden, hetgeen overeenkomt met het regenseizoen in hun natuurlijk biotoop. Waarschijnlijk komt dit doordat op dat ogenblik veel insekten in het water worden "geregend". Een aquarium van een 50-tal liter is een minimum. We vullen het aquarium niet te hoog.
Twee mannetjes worden met één wijfje in de kweekbak gebracht. De eitjes worden steeds ei per ei afgelegd en door het wijfje aan ruiten en bladeren gekleefd. De ouders worden na het leggen van een 50 ā 60-tal eitjes verwijderd. Na 5 ā 6 dagen komen de eitjes uit en daags nadien kunnen we infusie voeren. De bodem zorgvuldig zuiver houden. Eventueel fungicide gebruiken.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Aimé Bijnens, oktober 1987
Laatst bijgewerkt op: 21-07-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE