Ctenopoma acutirostre
Pellegrin, 1899

Ctenopoma acutirostre
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Anabantidae.
EERSTBESCHRIJVING: door Pellegrin, in 1899, als Ctenopoma acutirostre, in Bull. Mus. Hist. Nat. Paris 360.
SYNONIEM: Ctenopoma petherici Schilthuis, 1891; Ctenopoma denticulatum Pellegrin, 1899; Anabas ocellatus Boulenger, 1905; Anabas weeksii Boulenger, 1905 .
NEDERLANDSE NAAM: tapijtvis
MAXIMALE GROOTTE: in de natuur tot 20 cm; In het aquarium 10 tot 15 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: praktisch geen uiterlijk verschil waarneembaar. Mannelijke dieren zouden achter het oog en voor de staartwortel volledig ontwikkelde doorn's bezitten, wat alleen bij grondig onderzoek bij boven water gehaalde dieren kan worden waargenomen. De vinnen van het vrouwtje kunnen wel eens spikkels vertonen.
HOUDBAARHEID: vrij eenvoudig en gemakkelijk te houden. Vragen een ruim aquarium. een goede randbeplanting en veel schuilmogelijkheden. Kienhout en rotslormaties maken dan ook deel uit van de aquariuminrichting. Vanwege zijn aard (gedrag en voedingsnormen) uitsluitend met even grote dieren te houden. Beter is het om voor deze prachtig getekende dieren een speciaalaquarium in te richten.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 150
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 5,45 > 7
Totale hardheid °DH > 1 7 - 9 3
Temperatuur °C 20 - 22 16 - 22 25
Geleidbaarheid µS 260
VERSPREIDING: Afrika: Kasai-rivier; Midden- en benedenloop van de Zairestroom en de Sankuru-rivier.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: vertoeft veel in inhammen van de grote rivieren op rustige plaatsen tussen de vegetatie.
GEDRAG: schemerings- en nachtactieve dieren die met hun camouflagekleuren op dode bladeren lijken. Wacht net als bij onze inheemse snoek vrij passief een prooidier al, waarna het bliksemsnel wordt gegrepen en verorbert.
VOEDSEL: eten uitsluitend levend voer waaronder kleinere vissen. Nemen ook regen- en meel-wormen. Bij gebrek hieraan zoeken de dieren de bodemgrond al en nemen dan ook muggenlarven en Tubifex.
KWEEK: toevalskweek in 1982 in de Zoo van Basel. Groot, zwaar bepalnt aquarium met predatoren zoals Phenacogrammus sp. en Polypterus sp.. Desondanks groeiden een 15-tal jongen op. De ouders waren meer dan 10 jaar oud!
BIJZONDERHEDEN: gelijkt op Nandus nandus (de nanderbaars). C. acutirostre wordt in de literatuur nogal eens aangeduid als een synoniem voor de Chocolade klimbaars, Ctenopoma ocellatum, dit omdat Anabas ocellarus voor de beide genoemde soorten als synoniem geldt.
Bewerkt door:
Hugo Vits, maart 1998
Laatst bijgewerkt op: 15-05-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE