Nematolebias whitei
(Myers 1942)

Nematolebias whitei
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Atheriniformes; familie: Cyprinodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1942, door G.S. Myers. als Cynolebias whitei. in Stanf. lcht. Bui. 2 (4) : 106.
SYNONIEM: Pterolebias elegans
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: Man 8 cm, vrouw 5,5 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: De man is groter, kleuriger en bezit, naast een grotere staartvin, een waaiervormig verlengde rug- en anaalvin. Het vrouwtje heeft een donkere vlek op de flanken en zij is niet zo mooi gekleurd.
HOUDBAARHEID: Tot zestien maanden, bij ruim en afwisselend voedselaanbod. Het is een echte seizoenvis.
DIERENRIJK
Z h XXIV 09
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH +/- 6,5 +/- 6,5 +/- 6,5
Totale hardheid °DH max 10
Temperatuur °C 5 - 30 22 25 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: BraziliŽ, ongeving Rio de Janeiro en Cabo Frio.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Ondiepe oerwoudpoelen met een losse bodemlaag.
GEDRAG: Bij voldoende voeding en schuilmogelijkheden vechten de mannetjes zelden. Kunnen met even forse soorten samengehouden worden.
VOEDSEL: Alle soorten levend voer. Ook gemalen runderhart en zelfs droogvoer worden aanvaard. Bij de voorbereiding van een kweekje worden bij voorkeur zwarte muggelarven verstrekt.
KWEEK: In een 10-liter-bakje, voorzien van drijfplanten en een Ī 8 cm dikke laag uitgekookte turfvezels of turfmolm, plaatst men een mannetje en twee wijfjes. De eitjes worden in de bodem afgezet. Na tien dagen: de eitjes en de turf (handvochtig) voor 70 a 90 dagen in een gesloten bokaal, plastiek doosje of plastiek zakje opbergen. Bewaring in het donker bij een temperatuur rond de 22įC is noodzakelijk. De eiontwikkeling verloopt niet continu, de eitjes maken meerdere ei-diapauzes door. De eitjes worden met water van 18 tot 19įC opgegoten. lndien nodig (te klein aantal jongen) wordt het substraat een tweede maal opgeborgen en na enkele weken weer opgegoten. Te vroeg opgieten levert dode jongen of jongen met een blijvende zwemblaasstoring op. De jongen nemen meteen pas ontloken Artemia salina aan. Na veertien dagen zijn reeds de geslachten te onderscheiden. Twee maanden oud zijn ze geslachtsrijp en op drie maanden bereiken ze hun maximale grootte.
BIJZONDERHEDEN: Best laat men tijdens de nacht de temperatuur met vijf graden dalen. Bemerk dat het aantal vinstralen bij man en vrouw verschilt.
Bewerkt door:
F. Verbeeck, juni 1990
Laatst bijgewerkt op: 21-06-2017
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE