Dicrossus maculatus
Steindachner, 1875

Dicrossus maculatus
Foto: Robert Van Mossevelde

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1875, door F. Steindachner, als Dicrossus maculatus, in Sitzber. Akad. Wiss. Wien 71(1):102.
SYNONIEM: Crenicara maculata; Crenicara praetoriusi.
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 7 à 8 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: de mannetjes zijn kleuriger, hebben langere vinnen en zeer lange, puntige buikvinnen.
HOUDBAARHEID: niet gemakkelijk. Is zeker geen beginnersvis. Ze kunnen het best gehouden worden in goed beplante aquaria, met veel schuilplaatsen, in zacht en zuur water, samen met klein blijvende visjes.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 4,5 - 5 5 - 6 4,8 - 5
Totale hardheid °DH 0 1 - 4 1 - 3
Temperatuur °C 24 - 26 24 - 26 25 - 27
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: Amazonebekken.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: de toevoerriviertjes van de Amazone; Rio Tajapuro en Rio Javari bij Jose Asu; in langzaam stromende waters in het regenwoud.
GEDRAG: verdraagzaam tegenover andere kleine vissen, maar zeer agressief tegenover soortgenoten. Dit geldt vooral voor de mannetjes wanneer ze in een té klein aquarium worden samen gehouden. Een aquarium van 80 cm lengte is bijgevolg wel de minimummaat.
VOEDSEL: alle soorten klein levend voedsel, met in het bijzonder muggenlarven. Vlokkenvoer wordt enkel genomen als er niets anders voorhanden is.
KWEEK: in extreem zacht en mineraalarm water. Men mengt best gedistilleerd water met leidingwater. De pH wordt naar 5,5 gebracht door over turf te filteren. De temperatuur bedraagt 27 à 28 °C. Legsels van 150 eieren zijn zeker geen uitzondering.
BIJZONDERHEDEN: Dicrossus maculatus is een open substraatbroeder. De eitjes worden afgezet op een plantenblad, een stuk kienhout, of - zoals in mijn aquarium steeds het geval was - op een glad stuk leisteen.Het legsel wordt alleen door het vrouwtje bewaakt. Een regelmatige waterverversing zorgt er voor dat het jongbroed snel en gelijkmatig opgroeit. Het is aan te raden om meerdere vrouwtjes met een mannetje samen te houden, aangezien de mannetjes zeer agressief kunnen zijn.
Bewerkt door:
Robert Van Mossevelde, februari 2000
Laatst bijgewerkt op: 13-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE