Pseudetroplus maculatus
(Bloch, 1795)


Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1795, door M. E. Bloch, als Chaetodon maculatus, in Nat. Gesch. Ausl. Fische IX: 104.
SYNONIEM: Etroplus maculatus
NEDERLANDSE NAAM: Indische of gevlekte cichlide
MAXIMALE GROOTTE: Tot 8 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: Het geslachtsonderscheid is buiten de paaitijd niet duidelijk. Vrouwtjes zijn doorgaans wat matter gekleurd.
HOUDBAARHEID: Het zijn dieren welke, indien we ze in een rustig aquarium houden en in licht brak water, niet tť moeilijk te verzorgen zijn. Deze cichlide woelt niet. Schuilplaatsen gevormd door plantengroepen en kienhout. Houdt niet van overvloedige waterverversingen.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7 7 - 7,5 7 - 7,5
Totale hardheid °DH 19 15 - 20 15 - 20
Temperatuur °C 29 25 - 29 27 - 29
Geleidbaarheid µS 730
VERSPREIDING: Voor-IndiŽ en Sri Lanka.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Worden aangetroffen in Voor-IndiŽ en op Sri Lanka in beken en rivieren welke uitmonden in zee. Wij troffen ze steeds aan in troebel water.
GEDRAG: ln een niet te klein aquarium zullen ze een territorium vormen, dat echter niet fanatiek zal verdedigd worden tegen eventuele indringers. Ze schrikken gemakkelijk, zelfs zodanig dat ze hun legsel durven verwaarlozen.
VOEDSEL: Deze cichliden lusten haast uitsluitend levend voedsel. Muggelarven, watervlooien, kleine regenwormen en gemalen runderhart staan op het menu, plantaardig voedsel eveneens.
KWEEK: De kweek is niet eenvoudig. Ze zullen een afzetsubstraat (kienhout of steen) zuiver maken en daarop zo'n 150 eitjes afzetten. Ze graven eveneens kuiltjes, waarin ze het jongbroed, dat na 48 uren uitkomt, onderbrengen. Voor een rationele kweek is het aan te raden dat legsel voor het kippen weg te nemen, een weinig trypaflavine aan het water waarin de eieren bewaard worden toe te voegen en dit te doorluchten. Jonge dieren krachtig voederen!
BIJZONDERHEDEN: Er bestaat een oranje vorm, welke waarschijnlijk een kweekvorm is, niettegenstaande Day, in 1877, een dergelijk dier beschreef als Etroplus canarensis.
  (nvdr: volgens William Eschmeyer is Etroplus canarensis wel degelijk een aparte soort).
Bewerkt door:
Aimť Bijnens, november 1993
Laatst bijgewerkt op: 15-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE