Etroplus suratensis
(Bloch, 1790)

Etroplus suratensis
Photo: Peter Corbett, via Flick.com, (edit by BBAT), CC BY 2.0

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: ln 1790, door M.E. Bloch, als Chaetodon suratensis in Naturgesch. Ausl. Fische IV : 3.
SYNONIEM: Chaetodon caris - Chaetodon suratensis - Etroplus meleagris
NEDERLANDSE NAAM: Groene cichlide
MAXIMALE GROOTTE: Tot 40 cm in de natuur. ln het aquarium tot 20 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: Het geslachtsonderscheid is niet duidelijk. De mannetjes zijn meestal iets intensiever gekleurd, maar dit is ook afhankelijk van hun gemoedsgesteldheid. Oudere mannetjes doorgaans iets groter.
HOUDBAARHEID: Moeilijk in gevangenschap te houden vis, die uitsluitend in brak water kans heeft op overleven (*). Vereist een groot aquarium (minstens 200 l) aangezien hij tot 20 cm kan uitgroeien.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7,5 7 - 7,5 7 - 7,5
Totale hardheid °DH 19 15 - 20 15 - 20
Temperatuur °C 29 25 - 29 27 - 29
Geleidbaarheid µS 730
VERSPREIDING: Sri Lanka
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Worden aangetroffen op Sri Lanka in beken en rivieren welke uitmonden in zee. Wij troffen ze steeds aan in troebel water.
GEDRAG: Vreedzame, eerder schuchtere vis, welke een rustig aquarium op prijs stelt. Kan best samengehouden worden met Pseudetroplus maculatus, waarmee hij in "symbiose" zou leven. Andere brakwatervissen kunnen er eveneens bij gehouden worden.
VOEDSEL: Hun volwassen grootte laat vanzelfsprekend hartig voedsel veronderstellen. Muggelarven, watervlooien, kleine regenwormen en gemalen runderhart staan op het menu, plantaardig voedsel eveneens.
KWEEK: De kweek is niet eenvoudig en nog maar zelden gelukt in gevangenschap. Ze zijn bij 13 ŗ 15 cm reeds geslachtsrijp. Ze leggen de eieren in een kuiltje, waar ze na ongeveer 48 uur kippen. De ouders zorgen voor huidsecreet.
BIJZONDERHEDEN:
    (*) Vlgns W. v.d. Elst, (aquarium, Zoo Antwerpen), worden deze dieren bij hen op zuiver zoet water gehouden, alwaar ze ook tot nakweek komen.
Bewerkt door:
Aimť Bijnens, januari 1990
Laatst bijgewerkt op: 26-08-2020
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE