Horadandia atukorali
Deraniyagala, 1943

Horadandia atukorali
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Cypriniformes; familie: Cyrinidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1943, door P. E. P. Deraniyagala, als Horadandia atukorali, in Jour. Ceylon Branch Royal Asiatic Soc. v. 35 (nr. 96, pt 4):159 (?183)
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 30 mm
GESLACHTSONDERSCHEID: is bij deze kleine scholenvis niet gemakkelijk. Kuitrijpe vrouwtjes onderscheiden zich door hun dikkere buikpartij van de slankere mannetjes
HOUDBAARHEID: in een ruime school houden. Hoort thuis in een goed beplant aquarium met zuiver, zacht en lichtzuur water. Houden in een speciaalaquarium of in Aziatisch gezelschap: Barbus-soorten, Rasbora-soorten, kleine labyrintvissen... Is zeer stressgevoelig. Opletten bij het uitvangen, het transporteren en het inbrengen in het aquarium (druppelmethode toepassen). Zodra aangepast aan hun omgeving, schitteren ze als juweeltjes
DIERENRIJK
Z h XVI 19
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7,5
Totale hardheid °DH 2 - 12
Temperatuur °C 24 - 33 24 - 28
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Sri Lanka, Zuid-India (Kerala)
Kaart voorkomen
BIOTOOP: wordt aangetroffen in poelen, in langzaam stromend water en tussen de oeverbeplanting van grote vijvers. Komt er voor in grote scholen.
GEDRAG: typisch scholenvisje. Is rustig en bescheiden
VOEDSEL: klein levend voedsel dat in hun bekje past (grindalwormpjes, kleine Daphnia, enz... ) en fijn droogvoer.
KWEEK: een ruim en goed beplant aquarium met zacht en lichtzuur water vullen. Een schooltje inbrengen en niet verstoren. Spaarzaam gevarieerd levend voedsel toedienen. Zodra gewend aan de omgeving leggen de visjes spontaan eitjes af tussen de planten. De zeer kleine jongen aanvankelijk infusoriŽn toedienen, later Artemia-naupliŽn.
BIJZONDERHEDEN: men heeft lang aangenomen dat deze soort endemisch voorkwam op Sri Lanka tot er begin de jaren 90 ook in Zuid-India exemplaren gevangen werden.
Bewerkt door:
Patrick Loosveldt, mei 2001
Laatst bijgewerkt op: 14-07-2011
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE