Iodotropheus sprengerae
Oliver & Loiselle, 1972

Iodotropheus sprengerae
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1972, door Oliver & Loiselle, als Iodotropheus sprengerae in Rev. Zool. Bot. afr. 85 (3/4): 309-320
SYNONIEM: Indochromis sprengeri, Melanochromis "brevis"
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: Worden ongeveer 10 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: Mannetjes zijn veel intensiever gekleurd: krachtig violette tot blauwe glans op de flanken en vinnen en met een duidelijk afgetekende eiviek op de aarsvin. Vrouwtjes bruinachtig, minder rood en purper dan de mannetjes.
HOUDBAARHEID: Ruim aquarium, vooral groot bodemoppervlak is belangrijk; omstreeks 50 cm hoogte volstaat. Steenformaties; ook tegen de wanden holten en spleten voorzien. Planten zijn niet noodzakelijk, daar ze ook niet voorkomen in het vindgebied. Worden toch planten aangewend ter decoratie, dan moeten stevige soorten gekozen worden.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7,6 - 8,2 7,5 - 8,5 7,5 - 8,5
Totale hardheid °DH 3,5 10 - 20 10 - 20
Temperatuur °C 23 - 27 22 - 28 25 - 28
Geleidbaarheid µS 200 - 220
VERSPREIDING:
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Malawimeer. Tot op heden zijn in dit uitgestrekte meer slechts enkele eng begrensde vindplaatsen bekend nl. het oevergebied van de eilanden Boadzulu, Chinyamwezi en Chinyankwazi, gelegen in het zuidelijk deel van het meer. Rotsformaties en kusten bestaande uit keien en losse gesteenten. Zeer helder water.
GEDRAG: Levendig; geen onruststokers buiten de paartijd. Vragen een degelijke filtering en een regelmatige waterverversing. Bij het samenhouden met andere Malawicichliden moet men er op bedacht zijn dat ongewenste kruisingen kunnen ontstaan. Zo zijn meerdere bastaarden bekend.
VOEDSEL: Geen voedselspecialisten, nemen zowat alles. Op muggelarven zijn ze gek en groenvoer mag op het menu niet ontbreken.
KWEEK: Muilbroeders. Paarvorming gebeurt slechts kort voor de afzetting. Daarna wordt het vrouwtje uit het territorium van de man verjaagd. Broedzorg gedurende 3 ŗ 4 weken. De jongen zijn dan omstreeks 10 mm lang. Bij het opkweken moeten vooral Cyclops en Daphnia toegediend worden, want dit voedsel is bepalend voor het instandhouden van de kleur der jonge vissen.
BIJZONDERHEDEN: Handelsnaam: Melanochromis "brevis"
Bewerkt door:
Luc Coppens, april 1988
Laatst bijgewerkt op: 28-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE