Laetacara thayeri
(Steindachner, 1875)

Laetacara thayeri
Foto: Robert Van Mossevelde

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1875, door F. Steindachner, als Acara thayeri in Sitzungsber. Akad. Wiss. Wien 68(8)pl.1
SYNONIEM: Aequidens thayeri
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 8 11 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: moeilijk te onderscheiden, omdat de dieren dezelfde kleuren dragen. Bij de volwassen mannetjes zijn de weekstralige delen in de rugvin ietwat langer en lopen ze spits uit. Bij de vrouwtjes zijn die meer afgerond.
HOUDBAARHEID: gemakkelijk. Een aquarium met een dichte randbeplanting, wat schuilplaatsen en een fijnkorrelige zandbodem is voor hen uitstekend geschikt. Met niet te grote vissen samenhouden. Zacht tot middelhard water. Neutrale pH. Temperatuur van 23 tot 25C.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7,5 6 - 7,5 6,5 - 7
Totale hardheid °DH 0 - 1 5 - 12 5 - 10
Temperatuur °C 23 - 26 23 - 26 24 - 27
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: Peru
Kaart voorkomen
BIOTOOP: het natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Zuid-Amerika: Peru in het stroomgebied van de bovenamazone. Kleine oerwoudbeken en toevoerstroompjes van de grote Rio Ucayali in de omgeving van de stad Iquitos.
GEDRAG: goed samen te houden met andere kleine vissen, liefst paarsgewijs. Vissen die de midden- en bovenzone van het aquarium bevolken, zijn voor hen goed geschikt als medebewoners. Ze zijn tijdens de broedperiode wel wat agressief.
VOEDSEL: alle soorten klein levend voedsel: rode en zwarte muggenlarven, Daphnia, Artemia. Ook in diepvriesvorm. Droogvoer wordt soms genomen.
KWEEK: Laetacara thayeri is een open substraatbroeder. In zacht tot middelhard water, bij een temperatuur van 24 26C, zetten de vissen hun eitjes af op een stuk kienhout of op een donkere platte steen die ze eerst goed poetsen. Het afzetten duurt ongeveer een half uurtje. De eitjes liggen naast elkaar en worden door beide ouderdieren bewaakt en verzorgd.
In mijn aquarium werden de eitjes steeds afgezet op een stuk kienhout dat ongeveer 15 cm achter de voorruit lag. De dieren waren niet schuw, ook niet tijdens het fotograferen.
BIJZONDERHEDEN: de vissen worden zelden in de aquariumhandel aangeboden.
Bewerkt door:
Robert Van Mossevelde, juni 2002
Laatst bijgewerkt op: 04-04-2012
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE