Melanotaenia boesemani
Allen en Cross, 1980

Melanotaenia boesemani
Foto: A. van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Atheriniformes; familie: Melanotaeniidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1980, door G. R. Allen en N.J. Cross als Melanotaenia boesemani in Rec. West. Aust. Mus. 8(3):379.
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: Boesemans regenboogvis
MAXIMALE GROOTTE: De man wordt ca. 9 cm groot; het wijfje blijft iets kleiner : 7 cm (lengte zonder staartvin).
GESLACHTSONDERSCHEID: Benevens door de grootte onderscheidt het mannetje zich door de intensere kleuren,
HOUDBAARHEID: Verlangt een niet te klein aquarium met helder en zuurstofrijk water. Gemakkelijk houdbaar. Stelt overigens geen bijzondere eisen
DIERENRIJK
Z h XXIV 12
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6,4 6,5 - 7,5 6,5 - 7,5
Totale hardheid °DH 5 - 10 5 - 10
Temperatuur °C 27 - 30 24 - 26 24 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: lrian Jaya: Ajamaru-meren
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Deze vissen worden uitsluitend aangetroffen in de Ajamaru-meren op het Vogelkopschiereiland in het uiterste Westen van lrian Jaya.
GEDRAG: Zoals alle regenboogvissen is het een rustige vis die houdt van een flinke stoeipartij in een open zwemruimte. Verlangt regelmatige waterverversing. Is zeer vredelievend.
VOEDSEL: Houden van afwisseling in de spijskaart, maar nemen alle levend voer voor lief. Het zijn geen moeilijke eters.
KWEEK: De kweek lukt gemakkelijk en er zullen - mits ze gehouden worden in een dichtbeplant aquarium, waarin javamos niet ontbreekt - regelmatig jonge dieren kunnen opgemerkt worden.
Wensen we een grotere opbrengst, dan plaatsen we een stel in een kweekbak van ongeveer 50 L. We zorgen hierin uiteraard ook voor een goede dot javamos. We kunnen nu dagelijks de dot vervangen en dan zullen we vaststellen dat er zich steeds eitjes in bevinden. Ook kunnen we na een 8-tal dagen de ouders verwijderen. De eitjes komen na een incubatie van ca. 8 dagen uit. Nu voederen we overvloedig met infusie. Het zijn aanvankelijk trage groeiers die na 5 dagen Artemia-naupliën aankunnen.
BIJZONDERHEDEN: De kleurintensiteit is 's ochtends veel heviger dan later op de dag. Deze prachtig gekleurde vis werd reeds in 1955 door de Nederlander M. Boeseman gevangen en ondergebracht in de collectie van het Rijksmuseum voor Natuurlijke Historie te Leiden.
Bewerkt door:
Stefan Maebe, april 1986
Laatst bijgewerkt op: 04-08-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE