Mesonauta festivus
(Heckel, 1840)

Mesonauta festivus
Foto: Robert Van Mossevelde

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1840, door Heckel als Heros insignis in Ann. Naturh. Mus. Wien 2(3):376.
SYNONIEM: Acara festiva; Chromys acora; Cichlasoma festivum; Cichlasoma insigne; Cichlasoma insignis; Heros festivus; Heros insignis; Mesanauta insignis
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: in de natuur 20 cm, in het aquarium 15cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: moeilijk. Volwassen mannetjes zijn robuuster. De aarsvin en de rugvin, alsook de geslachtspapil, hebben een spitser uiteinde bij de mannetjes.
HOUDBAARHEID: niet zo eenvoudig. Een ruim aquarium met voldoende zwemgelegenheid en een doeltreffend filtersysteem. Inrichten met platte stenen, kienhout en grofbladerige, stugge planten. Geregeld water verversen, goed doorluchten en het bodemvuil afhevelen. Zijn goed in combinatie te houden met maanvissen. Minder betrouwbaar zijn kleine tetrasoorten. ln het gezelschapsaquarium vermijden we onrustige medebewoners.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 8 7 6,5
Totale hardheid °DH 13 6 5,5 - 6,5
Temperatuur °C 24 25 - 26 26 - 29
Geleidbaarheid µS 450
VERSPREIDING: Guyana, Venezuela (Orinoco), BraziliŽ (Amazone-gebied), Peru (Ucayali)
Kaart voorkomen
BIOTOOP: in langzaam stromend en stilstaand water met een rijke vegetatie.
GEDRAG: uit de populariteit geraakte, statige en rustige cichlide. Verdraagzaam, wat schuw en terughoudend. Laat buiten de paartijd de planten met rust. Kan tijdens de broedzorg agressief worden met gevaar voor beschadiging van het plantenbestand. Een eenmaal gevormd koppel blijft elkaar trouw. Vrij gevoelig voor elke vorm van vervuiling en voor ziekten.
VOEDSEL: nemen vrijwel alle voedsel aan. Voldoende cellulose in de vorm van groenvoer, is noodzakelijk.
KWEEK: nog steeds niet gemakkelijk. Een gevarieerde voeding is niet onbelangrijk voor het welslagen. Enkel volwassen exemplaren laten koppel vormen. Deze verloopt nogal kieskeurig en moeizaam. Het aquariumwater helder, zacht en lichtzuur (maken of) houden. De temperatuur langzaam opdrijven. De eieren worden bij voorkeur afgezet op breedbladige planten; ook op kienhout en platte stenen. Niet bevruchte eieren vertonen spoedig schimmelvorming. De eitjes kippen na twee dagen. Binnen de week zwemmen de jongen vrij rond. Met het huidige beschikbare opfokvoedsel levert het grootbrengen van de jongen nauwelijks problemen op.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Hugo Vits, december 1998
Laatst bijgewerkt op: 15-05-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE