Poecilia reticulata
Peters, 1859

[Foto Poecilia reticulata]
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Atheriniformes; familie: Poeciliidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1859 door W. Peters als Poecilia reticulata in "Monatsberichte Akad. Wissenschaft", Berlin 412.
SYNONIEM: Lebistes poeciloides, Girardinus guppyi, Girardinus reticulatus, Acanthophacelus reticulatus, A. bifurcus, A. gupii, A. melanzonus, A. reticulatus, A. melazonus, A. reticulatus
NEDERLANDSE NAAM: gup; guppy; miljoenenvisje.
MAXIMALE GROOTTE: 3,5 zonder staartvin, het vrouwtje tot 6 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: de fraaier gekleurde man met verlengde rug- en staartvin bezit een gonopodium (een door de aarsvin gevormd copulatiebuisje). Het groter en corpulenter vrouwtje vertoont een donkere drachtigheidsvlek aan het buikeinde.
HOUDBAARHEID: stellen nauwelijks eisen. Gedijen in beperkte ruimte en bij variabele temperatuur in oud, niet te zacht water. Worden door grotere vissen graag als prooi genomen. Periodieke rustperioden door gevoelige temperatuursverlaging invoeren. Toevoeging van wat zeezout aan het water is aan te bevelen.
DIERENRIJK
Z h XXIV 11
       
Milieu Aquarium kweek
Zuurtegraad pH      
Totale hardheid °DH      
Temperatuur °C 17 - 30 22 - 25 25 - 26
Geleidbaarheid µS      
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: Venezuela, Noord-Brazilië, Barbados, Trinidad, Guyana.
[Kaart voorkomen
BIOTOOP: rustige rijk begroeide en zuurstofrijke wateren. Komt ook in brak- en zelfs in zeewater voor.
GEDRAG: aantrekkelijke, taaie en vreedzame vis. Zeer actief, zenuwachtig en buitensporig vruchtbaar. Bij lage temperaturen gehouden zijn de kleuren minder mooi. Mannetjes kenmerken zich door hun vurig liefdeleven, met een onophoudelijke vrouwtjesjacht. Meerdere vrouwtjes per man zijn een noodzaak.
VOEDSEL: meerdere malen met kleine hoeveelheden voederen. Plantenkost, insecten en larven, droogvoer.
KWEEK: met de copulatie neemt een inwendige bevruchting plaats. Mannelijke zaadcellen door het vrouwtje opgeslagen, kunnen verschillende eiproducties bevruchten. De guppy is ei- levendbarend. Vooraf goed gevoede vrouwtjes in een ondiep, goed beplant aquarium laten afzetten. De jongen voederen met slootinfusie, Artemia en fijngemalen droogvoer. De seksen binnen de korst mogelijke tijd scheiden tot ze volgroeid zijn.
BIJZONDERHEDEN: door selectieve kwekers zijn verschillende guppystammen opgezet. Voor veredeling van de soort is de nodige kennis van de genetica een vereiste. Staartvinvormen zijn gestandaardiseerd, samen met het kleurtype, de lichaamstekening en hun grootte, maken zij deel uit van de selectiecriteria.
Bewerkt door:
Hugo Vits, april 1985
Laatst bijgewerkt op: 09-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE