Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)

Pangasianodon hypophthalmus
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Siluriformes ; familie: Pangasiidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1878, door H. E. Sauvage, als Helicophagus hypophthalmus in Bull. Soc. Philomath. Paris
SYNONIEM: Pangasius sutchi Fowler, 1937
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: in de natuur tot 1 m groot!
GESLACHTSONDERSCHEID: onbekend
HOUDBAARHEID: gezien hun grootte (volgens opgave van metingen in de natuur worden ze tot 1 m lang bij een gewicht van 6 à 7 kg) kunnen slechts grote aquaria worden aangewend. In het aquarium echter hebben wij ze nog nooit groter gezien dan ca. 15 cm. Ze bevolken uitsluitend het onderste watergedeelte en "schieten" slechts af en toe naar de oppervlakte om lucht te happen (wat blijkt te wijzen op een secundair ademhalingsmechanisme). Geen bijzondere watersamenstelling: middelhard, lichtzuur tot neutraal en een temperatuur van 25°C.
DIERENRIJK
Z h XVII 14
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7
Totale hardheid °DH < 20
Temperatuur °C 24 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Azië: Thailand. Omgeving van Bangkok.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: komt voor in de omgeving van Bangkok in de Menamrivier, Thailand. Wordt slechts sporadisch en in kleine hoeveelheden ingevoerd.
GEDRAG: vredelievend t.o.v. medebewoners hoewel we - om redenen van harmonie - geen kleine vissen als gezelschap vooropzetten. Moeten wel in een kleine school gehouden worden want eenzaten hebben de neiging om te treuren. Een dichte beplanting met een grote open zwemruimte. Worden de dieren om één of andere reden opgeschrikt (een onverwachte beweging vóór het aquarium, het 's nachts inschakelen van de belichting e.a.), dan zwemmen ze radeloos door het aquarium waarbij ze niet zelden kwetsuren oplopen, of om als dood op de bodem te blijven liggen. Eén enkele maal ook drijven ze met de buik opwaarts aan de oppervlakte. Deze schrikreactie duurt enkele minuten en slechts een krampachtig, onregelmatig ademen, wijst erop dat ze nog leven.
VOEDSEL: eten alles en veel. Blijkbaar hebben ze geen goed zicht want watervlooien nemen ze slechts als deze vlak vóór hun muil passeren. Voedseldieren welke zich dicht onder de waterspiegel ophouden zoals witte muggenlarven, worden slechts toevallig verorberd. Ze nemen wel voedsel van de bodem. Bij het ouder worden lusten ze wel wat groenvoer.
KWEEK: in gevangenschap nog niet nagekweekt. In viskwekerijen in Thailand worden ze kunstmatig gekweekt. Na het toedienen van een hormonaal extract wordt de kuit en de hom afgestreken; de bevruchte eieren worden in houten bakken onder stromend water verzorgd en het jongbroed wordt met stofvoer en verkruimeld eigeel opgefokt.
BIJZONDERHEDEN: alhoewel meestal gekend onder de door Fowler beschreven naam Pangasius sutchi, stelden T. R. Roberts en C. Vidthayanon (1991) in hun uitgebreide revisie van de Pangasiidae vast dat deze soort reeds vroeger door Sauvage beschreven was als Helicophagus hypophthalmus.
Bewerkt door:
Luc Coppens, januari 2003
Laatst bijgewerkt op: 22-02-2012
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE