Pterophyllum altum
Pellegrin, 1903

Pterophyllum altum
Photo: Tiia Monto, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, (edit by BBAT)

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1903. door J. Pellegrin. als Pterophyllum altum. In Bull. Mus, Hist. Nat. Pans 9: 125.
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: Altum of hoogvinscalare
MAXIMALE GROOTTE: 18 cm lang en 30 cm hoog (rugvintop tot aarsvineinde), in hun biotoop misschien nog hoger
GESLACHTSONDERSCHEID: Buiten de paartijd weinig of geen onderscheid. Tijdens de paring heeft het wijfje een legbuisje. Het wijfje zou een vlakkere rug hebben.
HOUDBAARHEID: Een hoog en diep aquarium is noodzakelijk: minimum afmetingen 100 x 50 x 50 cm. Flinke kienhout formaties en enkele steenpartijen. Planten met lange bladeren (Amazone-zwaardplant en Vallisneria). Donkere bodem. Vragen geen medebewoners, misschien enkele Corydoras op de bodem.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 6,5 5,8 - 6
Totale hardheid °DH 0,3 - 1 4 - 10 8
Temperatuur °C 22 - 32 26 - 28 30
Geleidbaarheid µS 80 - 120
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: Rio Orinoco - Brazo Casiquiare. Rio Atabalpo
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Langzaam stromende waters met vrij steile oevers. Leven in kleine groepen tussen de beplanting en wortelformaties of takken van omgevallen bomen.
GEDRAG: Scholenvis. Als nieuwkomer in een aquarium enkele weken zeer schuchter. Vertoeft graag in een groepje soortgenoten, waaruit zich koppels kunnen vormen. Zeer vredelievend, maar lust wel jonge visjes (vooral kleine neons).
VOEDSEL: In de natuur hoofdzakelijk zoetwaterkreeftjes. In gevangenschap liefst watervlooitjes, Cyclops, magere vis of kreeftvlees. Neemt droogvoer zolang het zweeft. Van tijd tot tijd groenvoer (spinazie en sla). Geen te zwaar voedsel (Tubifex, enchytraeŽn, Grindals).
KWEEK: Niet veel over bekend. Het voortplantingsritueel zou gelijkaardig zijn aan dit van Pterophyllum scalare, maar niet vaak te zien in het aquarium. De eisen qua waterkwaliteit liggen iets hoger. De kweek is waarschijnlijk nog nooit gelukt in gevangenschap.
BIJZONDERHEDEN: Of deze vis een volwaardige soort is, dan wel een ondersoort of lokale variŽteit van P. scalare, is nog niet heel duidelijk. Alhoewel de verschillen tussen P. altum en P. scalare door Pellegrin duidelijk werden beschreven, beschrijft Burgess (1976) exemplaren uit de Rio Negro die zowel de kenmerken van P. scalare als P. altum bezitten. Gezien de aquarium-exemplaren wel duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn, door de hogere lichaamsbouw van de P. altum, behouden wij beide soorten (of vormen) op afzonderlijke vivariumkaarten. - William Eschmeyer (Catalog of Fishes) zet ze als afzonderlijke soort.
Bewerkt door:
Hugo Vits, november 1990
Laatst bijgewerkt op: 12-06-2017
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE