Rasbora pauciperforata
Weber & de Beaufort, 1916

Rasbora pauciperforata
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Cypriniformes; familie: Cyprinidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1916, door M. Weber en L. F. de Beaufort, als Rasbora pauciperforata, in Fish. Indo. Aust. Arch. 3:78.
SYNONIEM: Rasbora leptosoma
NEDERLANDSE NAAM: gloeistreeprasbora
MAXIMALE GROOTTE: 5 ŗ 5,5 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: is zoals bij vele scholenvissen, niet prominent. Na enige observatie kan men de vrouwtjes onderscheiden door de vollere buik en de minder uitgesproken rode metallische lengtestreep.
HOUDBAARHEID: voelt zich thuis in een goed beplant aquarium, in een ruime school (minimum 10 exemplaren). Net zoals vele Rasbora-soorten houden ze van relatief hoge temperaturen (26 - 28 įC). Het is een ideale vis voor een Aziatisch streekaquarium. Ze kunnen gehouden worden in gewoon leidingwater, al is menging met regen- of onthard water aan te bevelen.
DIERENRIJK
Z h XVI 19
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7,5 6 - 6,5
Totale hardheid °DH 2 - 15 2 - 5
Temperatuur °C 24 - 28 27 - 28
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Sumatra, Borneo, Malaya, Thailand, Cambodja.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: komt voor in Zuidoost-AziŽ.
GEDRAG: is een zeer rustige soort. Ze kunnen lange tijd alleen of met een groepje stil hangen tussen de planten.
VOEDSEL: is verzot op klein levend voedsel en laat dat blijken door de langse gloeistreep die in optimale condities (zacht en lichtzuur water, veel planten en levend voedsel) vuurrood kan zijn. Afwisseling in het menu is aangewezen. Neemt ook droogvoer.
KWEEK: enigszins moeilijk, maar mogelijk. De watersamenstelling speelt een voorname rol. Noodzakelijke voorwaarden zijn een lage hardheid, een lichtzure pH en een hoge temperatuur. Bij een goede verzorging zullen zich in het gezelschapsaquarium paartjes afzonderen. Ze hangen vaak zij aan zij met opengesperde bek. In het kweekaquarium mogen geen fijnbladige planten ontbreken.
BIJZONDERHEDEN: doordat de schubben met een donker randje zijn afgeboord, vertoont deze soort een netpatroon. Naast het slanke lichaam en de langse streep, is dit een typisch rasborakenmerk.
Bewerkt door:
Patrick Loosveldt, januari 2000
Laatst bijgewerkt op: 13-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE