Rocio octofasciata
(Regan, 1903)

Rocio octofasciata
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae
EERSTBESCHRIJVING: in 1903, door C.T. Regan, als Heros octofasciatus, in Rev. Suisse Zool. 11(2):4/7
SYNONIEM: Cichlasoma biocellatum, Heros octofasciatus.
NEDERLANDSE NAAM: Jack Dempsey
MAXIMALE GROOTTE: worden 15 - 18 cm groot.
GESLACHTSONDERSCHEID: de vrouwtjes zijn iets kleiner. De mannetjes hebben een verlengde rug- en aarsvin. De vrouwtjes zijn tijdens de paartijd donkerder gekleurd.
HOUDBAARHEID: de belangrijkste eis is ruimte! De watersamenstelling is minder belangrijk. Een dikke zandlaag als bodem. Vlakke, niet scherpe stenen en stukken kienhout. Planten zijn onnodig; worden ze toch aangewend, dan enkel robuuste soorten en in bloempotjes of de wortels met stenen afdekken. Een sterke filtering en regelmatige waterverversing zijn noodzakelijk.
 
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
     
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6,5 - 7,5 6,5 - 7,5
Totale hardheid °DH 10 - 25 10 - 25
Temperatuur °C > 20 22 - 25
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Het centraal gedeelte van de Amazone en de Rio Negro, maar ook Midden-Amerika, het zuiden van Mexico, Guatemala, Yukatan en Honduras.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: waters van uiteenlopende aard
GEDRAG: agressief in de paartijd en in een te klein aquarium. Ze graven grote kuilen en ontwortelen de planten welke in hun uitgebreid territorium hinderen.
VOEDSEL: nemen alle voedsel en dit in grote hoeveelheden.
KWEEK: heeft zich ťťnmaal een geschikt paar gevormd, dan blijft tussen beide lange tijd een hechte binding bestaan. Andere vissen, in het bijzonder soortgenoten, verwijderen.
Substraatbroeder: na een grondige reiniging van de bodem van het aquarium of van een vlakke steen, worden de eitjes afgezet. Ze zijn zeer productief: meer dan 1000 eieren is niet zeldzaam voor een groot, uitgegroeid paar. Eťn goede raad: tracht ze niet allemaal op te kweken! De verzorging van het broed wordt door beide ouders ter harte genomen. Het nest wordt regelmatig naar een nieuw gegraven kuil overgebracht. De ouders kauwen het voedsel, dat ze nadien in een fijne wolk over de bende jongen uitspuwen. Bijvoederen met (aanvankelijk) fijn voedsel, om al snel over te gaan op grovere kost. De opkweek is zeer eenvoudig, maar vraagt veel tijd: “aansleuren” van voedsel, reinigen van de filter en verversen van het water. Als de ouders aanstalten maken voor een nieuwe kweek, moet de vorige verwijderd worden.
BIJZONDERHEDEN: de naam Cichlasoma biocellatum kent een grotere populariteit in liefhebberskringen, maar Rocio octofasciata is de meest correcte benaming.
De Nederlandse naam “Jack Dempsey” komt van de beroemde wereldkampioen zwaargewichtboksen
Bewerkt door:
Luc Coppens, mei 2000
Laatst bijgewerkt op: 04-01-2011
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE