Synodontis nigriventris
David, 1936

Synodontis nigriventris
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Siluriformes; familie: Mochokidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1936, door L. David, als Synodontis nigriventris, in Rev. Zool. Bot. Afric. 28(3):117
SYNONIEM: Synodontis ornatipinnis.
NEDERLANDSE NAAM: afrikaanse rugzwemmer
MAXIMALE GROOTTE: de mannetjes worden tot 8 cm, terwijl de vrouwtjes 10 cm halen
GESLACHTSONDERSCHEID: vrouwtjes hebben een zwaardere omvang en (doorgaans) een donkerder kleurtekening
HOUDBAARHEID: hoewel uitsluitend in zacht en lichtzuur water voorkomend, laten ze zich gemakkelijk inburgeren op eerder hard water. Stellen we daarenboven nog het feit dat ze uitermate vredelievend zijn en weinig eisen stellen, dan weten we meteen dat ze in elk normaal gezelschapsaquarium kunnen gehouden worden. Willen we evenwel een speciaalaquarium inrichten, dan volstaat een klein aquarium met zacht en lichtzuur water, een donkere bodem, meerdere schuilgelegenheden, zoals kokosnootschalen en omgekeerde bloempotjes en planten, welke langs het wateroppervlak uitdeinen.
DIERENRIJK
Z h XVII 16
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7,5 6 - 7
Totale hardheid °DH < 20 5 - 10
Temperatuur °C 22 - 25 23 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Afrika: Centraal-Congobekken
Kaart voorkomen
BIOTOOP: waters van diverse types.
GEDRAG: in het gezelschapsaquarium zullen we ze de eerste dagen weinig te zien krijgen wegens hun natuurlijke, nachtelijke levenswijze en de daaraan verbonden schuwheid. Eťnmaal aangepast, zullen we ze regelmatig op hetzelfde plaatsje in het aquarium aantreffen. Houden zich anders uitsluitend in de bovenste waterlagen op.
VOEDSEL: geen bijzondere eisen. Levend voedsel en drijvend droogvoer. Een bijzondere voorkeur vertonen ze voor levende zwarte muggenlarven omdat deze larven aan het wateroppervlak vertoeven. Algenkost is noodzakelijk want regelmatig grazen ze de onderzijde van plantenbladeren af.
KWEEK: over de kweek is eigenlijk niet zoveel bekend. Dit wijst er op dat we de vissen niet correct houden of te weinig geduld opbrengen. Ze worden waarschijnlijk slechts geslachtsrijp in hun tweede ... derde levensjaar.
Speciaalaquarium zoals hierboven beschreven. Krachtig voederen met zwarte muggenlarven stimuleert de paringsdrift en bevordert de kuitaanzet. De eieren worden afgezet in een hol, onttrokken aan nieuwsgierige blikken. Enige vorm van broedverzorging kan aangenomen worden. De jongen hebben een grote dooierzak, waarop ze minstens vier dagen teren. Daarna nemen ze graag Artemia. Ze zwemmen de eerste acht ... tien weken in normale houding. Bij het overschakelen op het ruggelings zwemmen begint de buikzijde donker te worden.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Luc Coppens, maart 2000
Laatst bijgewerkt op: 02-01-2011
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE