Taeniacara candidi
Myers, 1935

Taeniacara candidi
Foto: Robert Van Mossevelde

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1935, door G. S. Myers, als Taeniacara candidi, in proc. Biol. Soc. Wash. 48:11.
SYNONIEM: Apistogramma weisei.
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 5 tot 7 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: de mannetjes worden groter dan de minder gekleurde vrouwtjes en hebben sterk verlengde vinstralen. De staartvin van de man loopt lang en puntig uit.
HOUDBAARHEID: niet gemakkelijk, niet voor de beginnende aquariumliefhebber. Zacht en zuur water is een vereiste voor deze kleine sierlijke visjes.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 68
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 4,5 - 5 5 - 6 5
Totale hardheid °DH 1 - 3 3 - 8 1 - 4
Temperatuur °C 25 - 28 24 - 27 27 - 29
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Zuid-Amerika: Rio Negro.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: het natuurlijk verspreidingsgebied ligt in het stroomgebied van de Rio Negro, in de omgeving van Santarem in BraziliŽ.
GEDRAG: nogal schuwe visjes die we best houden in speciaal voor hen ingerichte aquaria, in het gezelschap van kleine visjes die de bovenste waterregionen bewonen.
VOEDSEL: klein levend voedsel, zoals watervlooien, , witte en zwarte muggenlarven. Eventueel ook in diepvriesvorm.
KWEEK: niet gemakkelijk. Wanneer het vrouwtje eitjes afzet aan het plafond van een holletjes, is de kweek zeker nog niet gelukt. Voor de ontwikkeling van het legsel zijn extreme waterwaarden nodig: zeer zacht en zuur water; pH-waarden van 4,5 - 4,8 zijn hierbij geen uitzondering. Het eerste en beste opfokvoedsel is net uitgekomen Artemia.
BIJZONDERHEDEN: het mannetje kan tegenover het vrouwtje soms zeer agressief zijn. Enkele kleine zalmpjes of aphyosemions geven de man wat meer werk en leiden zijn agressieve aandacht voor het kleinere vrouwtje wat af.
Als eerste opfokvoedsel gebruik ik vers uitgekomen Artemia, maar ook meermaals dagelijks een zelfgemaakte melk van in water opgeloste "Micro-Min", die dan met een pipet in de groep jongen gespoten wordt.
Bewerkt door:
Robert Van Mossevelde, december 1999
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE