Tetraodon mbu
Boulenger, 1899

Tetraodon mbu
Foto: L. Coppens

IDENTITEIT: orde: Tetraodontiformes; familie: Tetraodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1899, door G.A. Boulenger als Tetrodon mbu in Ann. Mus. Congo. 1(3): 56.
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: Picasso-kogelvis
MAXIMALE GROOTTE: Worden tot 75 cm groot, maar blijven doorgaans wel kleiner in gevangenschap.
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: Alleen jonge exemplaren zijn geschikt voor het liefhebbersaquarium en dan nog in zeer beperkte mate. Dit is niet enkel zo wegens hun grootte (zie: gedrag)! Kunnen alleen in een speciaal-aquarium of bij grotere stoere vissen gehuisvest worden. Regelmatige waterverversing. De verdere aquariuminrichting is vrij onbelangrijk, maar grove, breedbladerige planten verdienen de voorkeur op fijnbladerige soorten.
DIERENRIJK
Z h XXXVIII 06
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 7
Totale hardheid °DH 5 - 10
Temperatuur °C 22 - 26
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Afrika: Zaire-stroom en Tanganjikameer
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Veelvuldig in het Zaïre-bekken, Kongo en Tanganjikameer. Alleen in zoetwater. Niet in de oerwoudkreken en de zompige poelen. Soms in stroomversnellingen.
GEDRAG: Bijterig en onverdraagzaam in het kleine milieu van een doorsnee huiskameraquarium. Actieve temperamentvolle vissen. Stelt zelfs het houden van een exemplaar in een aquarium de liefhebber uiteindelijk toch voor problemen (met als oplossing: afvoeren naar een openbaar aquarium), dan brengt het verzorgen van meerdere exemplaren samen nog eens extra moeilijkheid mee, want de vissen durven elkaar nogal eens "in de haren vliegen". Daarom moeten voldoende schuilplaatsen voorzien worden. In gevangenschap blijft het opzwellen, bij gevaar, tot een bol met vele nietige stekels, aldra zeer beperkt en moet men de dieren extra prikkelen opdat ze dit eens zouden demonstreren (echte liefhebbers houden evenwel geen kogelvissen om deze sensatie !).
VOEDSEL: Voorkeur gaat onmiskenbaar uit naar slakken, die dan ook niet mogen ontbreken. Nemen ook ander levend voedsel. o.a. Tubifex, grotere waterinsekten, regenwormen, e.a. maar geen kunstvoer.
KWEEK: Over het voortplantingsgedrag is niets bekend.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Luc Coppens, juni 1988
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE