Trichopodus microlepis
(Günther, 1861)

Trichopodus microlepis
Foto: L. Coppens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Belontiidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1861, door A. Günther, als Osphromenus microlepis, in Cat. Fish Brit. Mus 3: 385
SYNONIEM: Trichogaster microlepis, Trichopodus parvipinnis
NEDERLANDSE NAAM: Blanke goerami
MAXIMALE GROOTTE: tot 15cm
GESLACHTSONDERSCHEID: De buikvinnen zijn bij de man oranje, terwijl ze bij de wijfjes geelachtig zijn. De rugvin is bij de man duidelijk verlengd.
HOUDBAARHEID: Deze robuuste, maar zachtaardige vissen verlangen een ruim aquarium met een dichte randbeplanting en een open zwemruimte. Donkere bodem. Oppervlaktebegroeiing. Mag gerust in het gezelschap van kleinere vissen gehouden worden.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 151
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6,5 - 7,5 7 - 7,5
Totale hardheid °DH 10 - 15 10 - 15
Temperatuur °C 23 - 28 25 - 28
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Azië: Cambodja, Thailand.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Ze worden aangetroffen in Cambodja en Thailand, zowel in de rijstvelden als in kalme watertjes.
GEDRAG: Zeer vredelievend, zelfs schuw te noemen. Wordt minder gehouden dan T. leeri, vooral vanwege zijn mindere kleurenrijkdom. Het is een sierlijke en ondanks zijn vrij eenzijdige kleur toch bijzonder mooie vis.
VOEDSEL: Stellen geen bijzondere eisen aan de voeding, hoewel levend voer duidelijk de voorkeur wegdraagt. Nemen graag fruitvliegjes van de oppervlakte. Alle soorten muggelarven, ook diepvries, worden bijzonder gewaardeerd.
KWEEK: Alhoewel de vissen redelijk groot worden, is een kweekbakje van 45 cm lengte voldoende. De dieren zijn relatief laat kweekrijp. Bouwen een groot schuimnest, dat vooral uit plantedelen, die door schuimblaasjes tezamen gehouden worden, opgebouwd wordt. ls daaraan een gebrek, dan verwerken ze graag draadalgen tussen hun schuimblaasjes. Rustige balts en paring. Zetten bij voorkeur 's avonds of 's nachts af. Enorm produktlef: tot 5000 eitjes! De oplok van een volledig nest vergt een enorm gesleur met slootvoer. De jongen moeten in het voer zwemmen om een gelijkmatige opgroei te bekomen. Opletten bij de vorming van het labyrintorgaan dat er geen temperatuurverschillen ontstaan aan de oppervlakte.
BIJZONDERHEDEN: Consumptievis in Thailand
Bewerkt door:
L. Coppens, juli 1989
Laatst bijgewerkt op: 13-02-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE