Fundulopanchax gardneri
(Boulenger, 1911)

Fundulopanchax gardneri
Foto: Aimé Bijnens

IDENTITEIT: orde: Atherniformes; familie: Cyprinodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1911, door Boulenger, als Fundulus gardneri in Ann. Mag. Nat. Hist. (8).8 : 261
SYNONIEM: Aphyosemion gardneri
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: 6 cm tot 12 cm naargelang de stam
GESLACHTSONDERSCHEID: Het mannetje is zeer mooi gekleurd, terwijl het wijfje amper enkele rode vlekjes op het vaalrose lichaam heeft.
HOUDBAARHEID: ls een geschikte vis voor de beginnende killieliefhebber. Kan zelfs in een gezelschapsaquarium gehouden worden, indien de medebewoners rustige dieren zijn. Het zijn springers !
DIERENRIJK
Z h XXIV 09
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH tot 7
Totale hardheid °DH 2 tot 10
Temperatuur °C 18 - 25 22 23
Geleidbaarheid µS 20
VERSPREIDING: Afrika. West-Kameroen en Nigeria
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Wordt aangetroffen in West-Afrika in West-Kameroen en Nigeria, in het oerwoud en de savanne, waar hij langzaam stromende beekjes en poeltjes bewoont, die niet altijd droog vallen in het droge seizoen.
GEDRAG: Vreedzame vis welke we met soortgenoten kunnen houden. De mannetjes zullen weliswaar sterk pronken tegenover elkaar en meestal zal één mannetje overheersen. Kleinere vissen zijn niet veilig in hun territorium.
VOEDSEL: Het zijn zeer snelle groeiers, welke graag stevig voedsel nemen. Ze zijn verzot op watervlooien, doch eten alle levend voer. Fruitvliegen mogen zeker niet op het menu ontbreken.
KWEEK: Het aquarium hoeft niet groot te zijn 30x20x20 cm volstaat. Aangezien ze zowel plantenleggers als "tegen-de-bodem-alzetters" zijn kan men hen op twee manieren kweken.
1. Men beplant het bakje met fijnbladerige planten. De ouderdieren zullen in het fijne groen hun eitjes afzetten. Na 15 dagen verwijdert men de ouders. De jongen komen (naar gelang te temperatuur) na 15 tot 25 dagen uit.
2. Een naakt bakje met turfmolm als bodembedekking. De ouders zetten hun eitjes tegen de bodem af. Na 14 dagen haalt men de ouderdieren eruit en giet de inhoud van het bakje door een keukenzeef. Men knijpt de turf handvochtig uit (de eieren zijn hardschalig en worden niet beschadigd) en bewaart hem gedurende 6 weken in een plastiek zakje. Na die tijd opgieten met fris water (22°C). De jongen komen na enkele uren uit. Bij deze methode heeft men een grotere opbrengst. De jongen eten, zowel bij de eerste als bij de tweede methode onmiddellijk naupliën van Artemia salina. Het zijn goede groeiers.
BIJZONDERHEDEN: Meerdere stammen en ondersoorten van deze vis zijn gekend: gardneri van Port Harcourt - gardneri van Owo - Akure - gardneri van Eymojok, zijn wel de bekendste. Hun uiterlijk, qua kleur, verschilt zodanig dat men denkt met een andere soort tedoen te hebben.
Deze vissen kunnen meerdere jaren oud worden in gevangenschap.
Bewerkt door:
Aimé Bijnens, september 1987
Laatst bijgewerkt op: 21-07-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE